Kuća i hrana

Otkrivamo – Hrana koja liječi stres

Napisao admin

Način na koji se nosimo sa stresom može imati efekat i na fizičko i psihičko zdravlje. Postoji nekoliko strategija, a jedna od njih je i izbor prave hrane. Određene namirnice mogu pomoći da držite stres pod kontrolom na više načina.


Mlijeko (Foto: Cure.ba)

Neke od njih podižu nivo hormona serotonina, od kojeg se osjećate bolje, dok druge smanjuju nivoe hormona stresa kortizola i adrenalina, koji mogu nepovoljno uticati na organizam ukoliko ste im izloženi duže vrijeme. Na kraju, zdrava ishrana može se suprotstaviti uticaju stresa poboljšavanjem imunološkog sistema i smanjenjem krvnog pritiska. Znate li koja hrana liječi stres?

Složeni ugljeni hidrati

Svi ugljeni hidrati “navode” mozak da proizvodi više serotonina. Za stabilno snabdijevanje ovim hormonom, najbolje je da konzumirate kompleksne ugljene hidrate koji se sporije probavljaju. Dobri izbori uključuju hljeb od integralnih žitarica, integralnu rižu, integralnu tjesteninu kao i ovsene pahuljice. Kompleksni ugljeni hidrati, takođe, stabilizuju i nivo šećera u krvi.

Prosti ugljeni hidrati

Nutricionisti obično preoručuju da se držite dalje od prostih ugljenih hidrata, koji uključuju slatkiše i gazirana pića. Ali u slučaju krajnje nužde, ove namirnice mogu biti od pomoći. Jednostavni šećeri se brzo probavljaju, što dovodi do brzog podizanja serotonina. Ipak, efekat ne traje dugo, a tu su i zdravije opcije. Kada ste pod stresom, nemojte da vam konzumiranje ovih namirnica postane navika – ograničavajte se koliko god možete i konzumirajte ih samo u slučaju krajnje nužde.

Narandže

Kada ste pod stresom, narandže bi trebale biti pri vrhu liste namirnica koje konzumirate. Istraživanja pokazuju da vitamin C, kojeg ovaj citrus sadrži u izobilju, može da suzbije nivo hormona stresa ujedno jačajući imunološki sistem.

Špinat

Nedostatak magnezijuma može izazvati glavobolje i umor. Samo 200 grama špinata može nadomjestiti dnevne potrebe za ovim mineralom. Pored špinata, losos i zeleno lisnato povrće odlični su izvori magnezijuma.

Masne vrste ribe

Omega-3 masne kiseline, koje u izobilju sadrže masne vrste ribe (tunjevina, skuša, haringa, losos) mogu spriječiti rast hormona stresa i zaštiti vas od srčanih oboljenja i poremećaja raspoloženja (kao što je depresija). Za stabilne količine omega-3 masnih kiselina, potrebno je da konzumirate pomenute vrste ribe najmanje dva puta sedmično, u iznosu od 85 grama.

Crni čaj

Crni čaj vam može pomoći da se brže oporavite od stresnih situacija. Istraživanja pokazuju da su se osobe koje su šest sedmica pile četiri šoljice ovog čaja dnevno osjećale smireno i imale su niži nivo hormona stresa kortizola nakon stresnih situacija u odnosu na osobe koje nisu pile ovaj napitak.

Pistacije

Pistacije, pored drugih orašastih plodova i sjemenki, dobar su izvor zdravih masti. Svakodnevno konzumiranje umjerenih količina pistacija, orasa ili badema može vam pomoći da smanjite nivo lošeg holesterola, olakšate probleme sa upalnim procesima arterija srca, smanjite rizik od razvijanja dijabetesa i zaštitite se od efekata stresa. Ipak, nemojte pretjerivati, obzirom da su orašasti plodovi veoma kalorični – budite umjereni.

Sirovo povrće

Hrskavo sirovo povrće može pomoći da se eliminiše stres na čisto mehanički način. Grickanje mrkve ili celera pomaže u opuštanju stisnute vilice čime se može odagnati napetost.

Mlijeko

Istraživanja pokazuju da kalcijum smanjuje anksioznost i promjene raspoloženja koje se povezuju sa PMS-om. Čaša toplog mlijeka prije spavanja biće vam od pomoći.

minimagazin

Komentari

komentara