Kuća i hrana

Uz pomoć ovog genijalnog trika imat ćete uvijek svjež hljeb!

Napisao H. H.

Maštali ste o slasnom sendviču s mozzarelom, rikulom i cherry rajčicama, ali razočarali ste se kad ste vidjeli u kakvom je stanju vaš hljeb jer ga niste dobro skladištili, a ne da vam se ponovno ići u trgovinu u potragu? Ukoliko primijenite ovaj trik više nikad nećete imati ovakav problem.

Znate li da je jedan od najboljih načina za održavanje svježine hljeba- zamrzavanje?

Sušenje i kvarenje hljeba nije moguće spriječiti, ali se to vrijeme može odgoditi. Naime, svježina hljeba može se održati zamrzavanjem i čuvanjem u zamrzivaču.

Prije svega bitno je da hljeb  koji namjeravate zamrznuti bude svjež. Najbolje je da bude kupljen taj isti dan ili eventualno dan ranije. Idealna temperatura za držanje hljeba  u zamrzivaču trebala bi biti barem 18-ak stupnjeva ispod ništice. Sve iznad te temperature je pretoplo te može doći do bržeg kvarenja namirnice.

Kako bi se ravnomjerno zamrznuo (a i praktičnije je pri odmrzavanju)  izrežite ga na šnite. Postavite hljeb na papir za pečenje i stavljajte sloj na sloj kako se ne bi zalijepili.

Zatim ga prebacite u vrećice za zamrzavanje i kad se zaželite gore spomenutog sendviča, samo izvadite zamrznute šnite i ostavite ih da se odmrznu na sobnoj temperaturi ili ih stavite izravno u pećnicu.

Pohranjeni hljeb u vreći za zamrzavanje ostaje svjež i ukusan barem šest mjeseci, ako ne i duže.

Tekstura hljeba bit će čak bolja nego svježeg kruha i daleko bolja od kruha starog dva dana, savjetuje Tportal.

Komentari

komentara