Kuća i hrana

ZNATE LI ŠTA JE LJUBIČASTA HRANA? Kada čujete koliko je zdrava ješćete je mnogo češće!

Napisao H. H.

Brojna istraživanja su potvrdila da što je hrana tamnija i zagasitija, to sadrži više antioksidansa. Da li znate koja je ljubičasta hrana i zašto je ona uopšte zdrava?

Namirnice poput patlidžana, crvenog kupusa, šljiva, smokava, grožđa, borovnica i cvekle smanjuju upalne procese i oksidativni stres u organizmu, a to znači da neutraliziraju štetno delovanje slobodnih radikala. A danas znamo da su upravo upalni procesi glavni okidači za nastanak najtežih oboljenja, poput raka.

 

Te su namirnice zaštitnici zdravlja kardiovaskularnog i sistema za varenje, a doprinose i mladolikom izgledu i vitalnosti organizma. Štite od demencije i čuvaju zdravlje kože i jetre.

 

Učestalom konzumacijom tamnog voća i povrća smanji ćete rizik od hipertenzije, povišenog holesterola, gojaznosti, srčanih oboljenja i dijabetesa.

Tamnoplave i ljubičaste namirnice sadrže resveratrol i antocijanine koji imaju snažna antioksidativna svojstva.

 

Pogledajte koje ljubičaste namirnice su nam lako dostupne.

 

Cvekla

FOTO: SHUTTERSTOCK

Intenzivna crvenoljubičasta boja ovog korena ukazuje na obilje betalaina, koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva. Ishrana bogata cvekolm smanjuje rizik od hipertenzije, raka i problema sa varenjem.

 

Ovo korenasto povrće pruža obilje energije zahvaljujući ugljenimhidratima, belančevinama i zdravim masnoćama koje sadrži, stoga je jako dobar izbor za sportiste koji se izlažu većim fizičkim naporima.

 

Obiluje i vitaminima A, B1, B2, B6, B12 i C te mineralima kao što su fosfor, kalcijum, gvožđe, mangan, jod, bakar i kobalt.

 

Konzumacijom 100 g ove namirnice u organizam ćete uneti 42 kalorije.

 

Crveni kupus

FOTO: PROFIMEDIA

Kupus koji nazivamo crvenim zapravo je – ljubičaste boje. Ova namirnica idealna je za očuvanje dobre linije – sadrži svega 22 kalorije.

 

Osim belančevina, ugljenih hidrata i vlakana, crveni kupus sadrži i vitamine A, K i C, antioksidanse koji smanjuju rizik od: očnih bolesti, osteoporoze, raka, srčanog udara, dijabetesa.

 

Patlidžan

FOTO: PROFIMEDIA

Patlidžan je bogat mnogim nutrijentima, pa tako sadrži belančevine, vitamine A, B1, B2, B6 i C, kalijum, magnezijum, kalcijzum, gvožđe, fosfor, bakar, cink. Zahvaljujući obilju kalijuma, patlidžan deluje kao prirodni diuretik.

 

Bogat je vlaknima stoga ga stručnjaci preporučuju i kao zaštitu od raka debelog creva. Dobar je izbor i za sve oni koji žele da smršaju.

 

Konzumiranjem patlidžana poboljšat ćete mentalne sposobnosti, ublažiti anemiju, smanjiti rizik od srčanih oboljenja, očuvati zdravlje kostiju zahvaljujući bogatstvu kalcijuma i gvožđa.

 

S obzirom na to da je bogat izvor antioksidansa, patlidžan smanjuje rizik od karcinoma.

Zahvaljujući obilju vlakana, a malom udelu ugljenih hidrata, patlidžan dovodi u ravnotežu nivo šećera u krvi, zbog čega se preporučuje i dijabetičarima.

 

Crveni luk

FOTO: PROFIMEDIA

Luk koji će vas odmah na prvu osvojiti sjajnom ljubičastom korom idealan je izbor za letne salate. Sadrži oko 39 kalorija, ugljene hidrate, belančevine, zdrave masnoće, fosfor, kalcijum, gvožđe, te vitamine B i C.

 

Manji ljubičasti luk sadrži 9 odsto ukupne dnevno preporučene količine vitamina C, koji je važan za formiranje kolagena i imunitet.

 

Zadovoljava i 5 odsto dnevnih potreba za mineralom manganom, koji je jako važan za zdrave kosti i metabolizam.

Komentari

komentara