Kuća i hrana

Najbolji izvori proteina za mršavljenje

Napisao H. H.

Proteini su vrlo dobar izbor ako se borite s viškom kilograma jer daju osjećaj sitosti i potiču rad metabolizma

Proteini ili bjelančevine su, uz vodu, najvažnije tvari u ljudskom tijelu. Iz tog ih je razloga vrlo važno uvrstiti u svoju prehranu. Vrlo su važan čimbenik u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva, a nalaze se u različitim vrstama prehrambenih namirnica.

Proteini su vrlo dobar izbor ako se borite s viškom kilograma jer daju osjećaj sitosti i potiču rad metabolizma.

Bez obzira na to jeste li vegetarijanac ili pak pokušavate izgubiti nekoliko kilograma, zacijelo vas zanima u kojim se to sve zdravim namirnicama nalaze proteini. Riječ je o nutritivno vrlo vrijednim namirnicama koje svakako vrijedi uvrstiti u svoju prehranu, a većina njih je svima dostupna i lako se mogu pronaći u većini trgovina.

Jaja

Iako se o jajima puno pričalo i raspravljalo o tome jesu li zdrava ili ne, imajte na umu da su jaja u umjerenim količinama itekako dobra za ljudsko zdravlje. Nutritivno su vrlo vrijedna namirnica, sadrže malo kalorija i bogate su bjelančevinama. Daju osjećaj sitosti te pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Mogu se pripremiti na uistinu mnogo načina, a najbolje ih je jesti za doručak.

Losos

Kuhani je losos vrijedan izvor proteina, a osim toga sadrži i omega-3 masne kiseline koje su vrlo dobre za mršavljenje jer potiču sagorijevanje masnoća i daju osjećaj sitosti. Osim toga, losos sadrži i jako malo kalorija pa je idealan izbor za sve koji imaju problema s viškom kilograma.

Zrnati sir

Iako možda nije popularan kao, primjerice, grčki jogurt, zrnati je sir također nutritivno vrlo vrijedna namirnica koja obiluje proteinima. Vrlo je hranjiv, a sadrži jako malo masnoća i iznimno je ukusan pa ga nije nimalo teško uključiti u svoju prehranu. Najbolje od svega je to što je prilično jeftin.

Pileća prsa

Pileća prsa bez kostiju idealna su namirnica za sve ljubitelje mesa koji imaju problema s viškom kilograma. Sadrže vrijedne bjelančevine i malo kalorija pa ih svakako uvrstite na svoj jelovnik ako želite smršavjeti. Piletina se može pripremiti na mnogo načina i svi ju vole jesti.

Leća

Šalica kuhane leće osim proteina, sadrži i vlakna koja su neophodna za dobru probavu te nam pomažu da se dulje osjećamo sito. Postoje razne vrste leće, a uz samo malo kreativnosti može se pripremiti na mnoge ukusne načine.

Tofu

Ako još niste isprobali jesti tofu, imate našu toplu preporuku. Iako na prvu možda ne zvuči baš primamljivo, tofu je idealna namirnica koja može biti vrlo ukusna, ako se pripremi na pravi način. Bogata je proteinima i iz tog je razloga idealna zamjena za meso svim veganima i vegetarijancima.

Konzervirana tuna

Baš kao i losos, i tuna sadrži vrijedne proteina, a razlika je u tome što je konzervirana tuna puno jeftinija pa je pristupačna svima. Može se pripremiti na bezbroj načina, a vrlo je ukusna u kombinaciji s tjesteninom ili kao dodatak raznim salatama.                                                                                                                                         zena.rtl.hr

Komentari

komentara