Kuća i hrana

Trebalo bi da vladaju vašim obrocima – 4 vrste namirnica koje su pune antioksidanata

Napisao admin

Spriječiti mnoge bolesti je jednostavnije od šetnje u parku ako se pridržavate ovog pravila: Tražite što više nutrijenata u što manje kalorija, odnosno uključite neke od namirnica iz ovih grupa svaki dan i u što više obroka!


Luk (Foto: Cure.ba)

Mahunarke

Mahunarke su pune nutrijenata i zdravih vlakana, a zbog ugljikohidrata tijelo ih sporije vari zbog čega ovi plodovi pozitivno djeluju na regulaciju šećera u krvi. Mnoga dosadašnja istraživanja pokazala su da mahunarke mogu značajno smanjiti rizik od mnogih tipova tumora, posebno raka crijeva. Npr.: Fitohemikalije u pasulju, usporavaju rast tumora, a istraživanjem sprovedenim na Harvard School of Public Health došlo se do zaključka da žene koje konzumiraju pasulj, najmanje dva puta sedmično imaju 24% manje šanse da razviju rak dojke, srčane bolesti, dijabetes tipa 2, visoki krvni pritisak i rak debelog crijeva.

Zeleno lisnato povrće

Ako redovno jedete zeleno lisnato povrće, činite pravu stvar! Osim proteina, ove namirnice pune su kalcijuma, fosfata i cijelog spektra antioksidanata koji tijelo ispunjavaju životom, raspoloženjem, zdravljem, oslobađaju od stresa, čiste krv i bistre um. Brokule, kelj, spanać, blitva … sve ove namirnice su rudnici zdravlja i iako baš nisu omiljena jela, uvijek možete pronaći načine da ih ukomponujete u svakodnevni meni.

Luk

Namirnica koja tjera suze na oči moćnija je nego što mislite. Zapravo, luk (sve vrste) je superhrana! Sadrži veliku koncentraciju najboljih među antioksidantima, a bogat je vitaminima i mineralima, kalijumom, natrijumom, željezom, sumporom, fosfatom, a pomaže cirkulaciju krvi i smanjuje loš holesterol.

Gljive

Gljive, naravno one jestive, vjerovali ili ne, štite našu DNA od oštećenja! Iako nisu prijatnih boja; crvene, ljubičaste ili plave, gljive sadrže mnogo ovog antioksidanta –ergotionina – antioksidanta za kojeg neki stručnjaci i doktori vjeruju da će biti korišten u borbi protiv tumora. Najbogatija ovim antioksidantom među gljivama je bukovača.

namirnice.ba

Komentari

komentara