Kuća i hrana

Izašla je nova kuharica najpoznatijeg kuhara na svijetu i predivna je

Napisao H. H.

Nova knjiga popularnog kuhara na hrvatskom jeziku upravo je objavljena

JAMIE Oliver zaslužan je zašto smo počeli kuhati, a onda i nastavili.
Nova knjiga popularnog kuhara na hrvatskom jeziku upravo je objavljena. „Superhrana za svaki dan“, kako nam kaže naslov, nije samo kuharica, već i vodič za zdraviji život. Autor je knjigu krenuo pisati na pragu četrdesete, kada se zamislio nad životom. Jamie je uvijek gajio zdravi pristup kuhanju i poticao nas da hranu dijelimo s najdražima. U „Superhrani“, svojoj magiji dodaje još novih i kvalitetnih sastojaka te iznosi filozofiju cjelovite prehrane.
“Recepti za zdravi i sretniji život”
Čuli ste za „krizu srednjih godina“? Svatko je proživljava u nekom trenutku svog života. Oliver nije imao krizu kao takvu, ali je svakako napravio račun dobiti i gubitka te odlučio napisati knjigu u kojoj je zdravlje na prvom mjestu. Njegovi ljubitelji naviknuti su na izvrsne obroke koje nam je autor donosio na stol svih ovih godina (zapravo, ono je samo donosio recepte u knjigama, a mi smo napravili ostalo, ali njegovom zaslugom). No kako voli mediteransku kuhinju, a posebno Italiju, Jamie je imao dosta recepata punih tjestenine i raznih kaloričnih slatkiša. Mediteran ostaje i u ovoj knjizi kao okosnica, ali uz malo više pozornosti posvećene kalorijama. Kao i obično, Jamie nas najprije želi inspirirati i potaknuti na samostalno stvaralaštvo unutar zidova naše kuhinje. To mu opet uspijeva.
“Svi recepti iz knjige su dobar prehrambeni izbor”
Puno je nutricionističkih kuharica već objavljeno, možda i previše. Više čovjek ne zna što je zdravo, a što ne. A kad pomisli da možda zna, onda, ponekad već isti dan, nikne koji članak i ponovno stvori nesigurnost. Jamijeva elokvencija ovdje dolazi do izražaja jer on kao da se obraća direktno nama. On je kuhar koji je nešto najbliže osobnom mentoru što možemo dobiti iz medija knjige. Objašnjavajući nam osnove uravnotežene prehrane, autor nas podsjeća da je njegov modus operandi „strogo kušanje recepata, jer želim da kod kuće ostvarite uspjeh baš svaki put kad iz nje nešto radite.“ Znači: teorija, kušanje, praksa i efikasnost. I veselje.
Uravnotežen tanjur
Već smo rekli da se Jamie potrudio osim recepata iznijeti svoju teoriju zdrave prehrane. Jedan od zanimljivih pojmova je „uravnotežen tanjur“. To znači da su recepti rađeni s više-manje preciznim brojem kalorija po obroku te određenom količinom masti, bjelančevina, ugljikohidrata i soli. Ipak, Jamie previše voli uživati u životu da bi nam postavljao stroge uvjete. Kako sam kaže: „Ne morate biti precizni baš svaki dan – samo pokušajte održati ravnotežu tijekom tjedna. Kombinirajte sastojke unutar pojedinog poglavlja i na taj način zajamčit ćete raznovrsnu prehranu i širok raspon hranjivih tvari te u tijelo unositi sve što vam je potrebno.“
Ne bojte se, to je Jamie!
Ako ste imalo slični nama, na sam spomen zdrave prehrane nešto vas stisne u trbuhu. Svi želimo biti zdravi, naravno, ali dio zdravlja je i uživanje u životu. Ne vjerujemo da postoji kuhar koji to bolje zna od Jamieja. Pravi vulkan energije koji dira, miriši, baca namirnice, trga ih i luduje po kuhinji, na kraju stvarajući čuda – on je izvrstan vodič i hodajući entuzijazam. Balans je ključ ove knjige, a kada se spoji s ekstravagantnom osobnošću autora, čitatelji dobivaju knjigu s kojom zdravlje počinje već danas. I jako je zabavno! (Mozaik knjiga, 179,00 kn)

Komentari

komentara