Kuća i hrana

Ako do sada niste koristili LIMETU, evo 5 odličnih razloga da je uvrstite u ishranu!

Napisao H. H.

Ovaj citrus ne služi samo da obogati aromom vaše napitke, već je i izuzetno zdrav.

Ako do sada niste često u pripremi jela i napitaka koristili limetu, evo odličnih razloga da se ona nađe već na vašem sljedećem spisku za kupovinu.

 

1. Poboljšava probavu

 

Flavonidi u citrusnom voću pomažu kod umirivanja želudačnih problema i poboljšavaju probavu. Da biste postigli ovaj efekt nakon obroka je najbolje da popijete šoljicu vruće vode s limetom i nešto meda. Takođe, ovo egzotično voće može ponuditi spas od zatvora.

 

2. Sprječava nastanak kamena u bubregu

 

Američka fondacija National Kidney Foundation tvrdi da prirodni citrat u limeti (i limunima) djeluje preventivno na pojavu bubrežnih kamenaca jednako dobro kao kalijumom citrat što je uobičajen lijek za hronične bolesnike. Za maksimalne rezultate najbolje je ispijati napitak od vode i svježe limete bez dodatka šećera.

 

3. Smanjuje rizik od infarkta

 

Studija American Heart Associationa pokazala je da žene koje jedu velike količine citrusa imaju 19 posto manje srdačnih udara izazvanih ugruškom krvi, nego one koje ne jedu ove namirnice.

 

S obzirom na visok procenat šećera u pomorandžama i grejpfrutu, preporučuje se povećanje unosa citrusa u tijelo tako što ćete sok od limuna i limete dodavati prilikom kuvanja.

 

4. Poboljšava rad respiratornog sistema

 

Ulja bogata flavonoidima iz limete se koriste u pripremi različitih ljekova i sprejeva za začepljenje disajnih puteva. Udisanje ostrugane korice limete ponudiće brzopotezno olakšanje za osobe koje pate od začepljenih sinusa ili mučnine.

 

5. Smanjuje perut

 

Esencijalna ulja limete imaju antibakterijske karakteristike, a pokazalo se da sprječavaju rast bakterija koje izazivaju perut na površini tjemena.

 

Izvor: kolektiv.me

Komentari

komentara