Kuća i hrana

Ne bacajte stari hljeb – Šta uraditi sa starim hljebom?

Napisao admin

Obično previše hljeba završi u korpi za smeće. Ovu vrijednu namirnicu ne biste trebali bacati, pogoto jer je možete iskoristiti na više načina. Otkrivamo vam šta sve možete uraditi sa starim hljebom.


Hljeb (Foto: Cure.ba)

Zamrznite hljeb 

Hljeb star nekoliko dana u frižideru može stajati tri mjeseca. Kada ga izvadite premžite ga sa malo vode ili ulja, te zagrijte u rerni ili mikrovalnoj pećnici. Kada budete gladni, a obližnje pekare i trgovine ne budu radile, bit ćete sretni što ste hljeb zamrznuli umjesto da ga bacite.

 

Prezla 

Osim što ukusnija i zdravija od kupovne, domaća prezla je i mnogo jeftinija. Stari hljeb zapecite u rerni dok se potpuno ne stvrdne, a potom ga usitnite rukom, štapnim mikserom ili u bleneru.

 

Musaka 

Stari hljeb može poslužiti ako idealan dodatak jelima. Isijecite ga na kockice i dodajte u musaku.

 

Brusketi i prženice

Stari hljeb iskoristite tako što ćete od njega napraviti ukusne prženice. Umjesto da ga bacate, stari hljeb iskoristite kako biste pripremili ukusan doručak. Osim prženica, od starog hljeba možete pripremiti i bruskete. Ovaj hrskavi dodatak jelima odličan je način da iskoristite hljeb.

 

Tjestenina za supu 

Stari hljeb isijecite na kockice i dodajte u supu umjesto tjestenine. Ovim jednostavnim trikom obogatit ćete okus svoje omiljene supe.

cure.ba

Komentari

komentara