Kuća i hrana

Svi su poludjeli za ovim zdravim napitkom!

Napisao H. H.

Jeste li čuli za čaj matcha? Nazivaju ga čajem nad čajevima jer je prepun hranjivih sastojaka i antioksidans

Zeleni čaj vrste matcha proizvodi se u japanskim pokrajinama Nishio i Uji, a zahvaljujući ljekovitim sastojcima, jedan je od trenutačno najtraženijih čajeva. Specifična je okusa i poslužuje se uz slatki kolač.

Čaj nad čajevima, kako ga često nazivaju, na Dalekom je istoku poznat već stoljećima. Ubrzava metabolizam i pomaže organizmu sagorijevati masti čak oko četiri puta brže, bez da izaziva negativne nuspojave poput ubrzanog rada srca i visokog krvnog tlaka.

Radi se o ceremonijalnom čaju koji se proizvodi na poseban način. Listići za preradu čaja beru se četiri tjedna prije prave berbe pa zbog takvog procesa nastaju tamnozeleni listovi. Nakon berbe listovi se pare, prigušuju, suše i drobe u prah na kraju u kamenom mlinu. Zanimljivo je da za 30 grama matche kameni mlin od granita treba raditi sat vremena – ovaj podatak govori o kakvom je posebno finom prahu riječ.

 

Matcha je pravi zeleni eliksir! Možda ne znate, ali šalica tog zelenog čaja sadržava pet puta više antioksidansa od bilo koje druge namirnice te čak 100 puta više dragocjenog antioksidansa EGCG koji je djelotvoran u borbi protiv raka. Ovaj zeleni napitak gorka okusa nas opušta, pojačava koncentraciju i pamćenje, povećava razinu energije i izdržljivosti, sagorijeva kalorije, detoksificira tijelo, učinkovit je u borbi protiv kolesterola… Katehin koji se nalazi u njemu ima antibiotska svojstva koja pospješuju cjelokupno zdravlje. Osim toga, samo jedna šalica čaja matcha daje nam značajne količine kalija, vitamina A i C, željeza, proteina i kalcija.

 

Za razliku od običnog zelenog čaja koji može odstajati, matcha mora uvijek biti svježe pripremljen.

 

Zanimljivo je da je jedna čaša matche ekvivalent 10 čaša zelenog čaja u listićima po nutritivnim i antioksidativnim svojstvima. Zanimljivo je da se matcha priprema bez kipuće vode.

 

Evo kako ćete pripremiti čaj matcha:

 

Kuhajte vodu do oko 60°C (bitno da je voda vruća, ali ne i kipuća).

 

Stavite 1 – 2 grama praha u zdjelicu.

 

Miješajte čaj dok se ne napravi pjena s tim da što je čvršća pjena, čaj je bolji (bambusovom metlicom).

 

Izvor: Tportal.hr

Komentari

komentara