Kuća i hrana

Prašak, kapsule ili tekući: Koji je deterdžent najbolji za vas?!

Napisao H. H.

Današnje tržište deterdženta za pranje veša bogato je ponudom različitih proizvođača, namjena i mirisa. Više nije riječ samo o otklanjanju mrlja, već i o osvježavanju boje te očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podijeliti u 3 glavne skupine – deterdžent u prašku, kapsulama i tekući deterdžent.

Svaki deterdžent djeluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s rublja. Ali različite vrste deterdženta imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

 

1. Prašak za pranje veša

Iako ovakav deteržent za veš nije `moderan` kao druge dvije vrste deterženta, još uvijek dominira tržištem i kupatilima. Posebno mu se vjeruje prilikom jako zaprljanog veša te mu se efikasnost ne smanjuje niti kod potpuno napunjene veš mašine.

 

Pogodniji je za tvrdu vodu od tekućeg deterdženta, a i sadrži aktivatore bjelila koji se ne mogu koristiti u tekućoj verziji.

 

2. Tekući deterdžent

Sve veći broj brendova tekućeg deterdženta u pakovanju  nudi i aplikator za nanošenje deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

 

Mnogi ga biraju kada žele `osvježiti` odjeću, oprati crno rublje ili ono naglašenih boja za koje su namijenjeni specijalizovani tekući deterdženti.

 

Većina tekućih deterdženta za bijelo rublje su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za bijeliji izgled tkanine.

 

Međutim,  upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se `gubi` na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

 

3. Deterdžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta.

 

Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je što su privlačni najmlađima koji ih mogu zamijeniti za slatkiše. Tako da ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van  njegovog dohvata.

 

Kako bi kapsula bila što učinkovitije stavite ih u bubanj prije nego što ga napunite rubljem. Na taj će se način pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja bijelih mrlja po odjeći. Jedna kapsula je u pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

 

Izvor: Nezavisne.com

Komentari

komentara