Kuća i hrana

Nikad ne stavljajte hranu u plastičnu kutiju od sladoleda

Napisao H. H.

Kisela, masna ili neutralna hrana koja se pakira u neodgovarajuću ambalažu može izazvati ‘migracije’ štetnih sastojaka na hranu.

Ne zadržavajte plastičnu ambalažu jer je ona namijenjena jednokratnoj upotrebi.

Plastična ambalaža koja se koristi za pakiranje namirnica i pića koja konzumiramo u određenim u uvjetima može biti štetna za čovjekovo zdravlje, no ta se ambalaža redovito testira i rizik od toga da smo ozbiljno izloženi štetnom utjecaju spojeva iz plastike je minimalan, prenosi 24sata.hr

Ne perite i ne koristite istu bocu dva puta

Plastične kutijice u kojima ste donijeli hranu iz trgovine ili čašice od jogurta, sladoleda i slično najčešće su samo jednokratna ambalaža te ih nikako ne bismo nakon upotrebe trebali prati i čuvati za pohranu drugih namirnica u zamrzivaču ili hladnjaku, nego baciti u smeće.

Iako je pri nižim temperaturama mogućnost migracije različitih spojeva iz ambalaže u hranu umanjena, između ostalog, korištenjem deterdženata i abrazivnih spužvi za pranje ambalažu možete lako oštetiti i tako povećati rizik od migracija u hranu.

Spojevi mogu migrirati na namirnice

Najpoznatiji polimerni dodaci plastičnoj ambalaži su ftalati, a od monomera bisfenol A (BPA). Izloženost potrošača riziku od specifične migracije ftalata i BPA iz plastične ambalaže minimalna je jer se plastična ambalaža redovno kontrolira, a ovisi i o njihovoj primjeni (omekšavala, monomeri, agensi).

Ambalaža je sklona “habanju” pa pripazite

Imajte na umu da je boca u kojoj ste kupili vodu ili sok kod transporta ili skladištenja mogla biti izložena različitim vanjskim faktorima koji mogu dovesti do “habanja” materijala te može doći do migracije u vodu ili hranu koja je u njima, piše 24 sata.hr

Komentari

komentara