Kuća i hrana

OPREZ! Ova hrana najviše uništava zube, a nema veze sa slatkišima

Napisao H. H.

Nemojte misliti da su samo šećeri zaslužni za karijes. Daleko od toga, jer dok šećeri polako nagrizaju zube, postoje namirnice koje vam mogu zadati još veće probleme i trenutna oštećenja, pogotovo ako ih konzumirate na redovnoj bazi.

Čips

Čips je pun škroba i ugljikohidrata koji se već u ustima pretvaraju u šećere, lijepe se na zube i postaju savršena hrana za bakterije. Ako vam pritom ostane komadić čipsa između zubiju, osim karijesa riskirate i probleme s plakom.

Voda s okusima

One nemaju šećera, ali imaju dodane kiseline koja nema isti pH kao slina, zbog čega se povećava kiselost u ustima koja s vremenom oštećuje caklinu te smanjuje otpornost zuba.

Kockice leda

Kad se dotaknu dva kristala, jedan mora puknuti. Ne dajte da to bude vaša caklina koja može mikroskopski pucati svaki put kad pijete jako hladne ili vruće napitke, a grickanje kockica leda još je štetnije.

Sjemenke suncokreta

Iako jako zdrave, njihova je ljuska dosta oštra za zube i može utjecati na sitna okrhnuća.

Sportski napitci

Sve što je industrijsko ima previše šećera, čak i kad deklaracija kaže da ga nema. Možda niste fan Coca-Cole, ali znajte da sportski napitci kojima nadomještate izgubljene elektrolite imaju previše šećera pa smanjite malo njihovu konzumaciju.

Sušeno voće

Tvrdo sušeno voće krcato je šećerima koji su toliko ljepljivi da se još jače prilijepe na vaše zube.

Alkohol

Znate da alkohol dehidrira organizam, a taj proces počinje već prvim gutljajem, budući da isušuje usta. Tada pljuvačka više ne može dobro ispirati usnu šupljinu pa već za vrijeme uživanja u njemu riskirate štetu na svojim zubima. Pogotovo ako ionako nisu u dobrom stanju.

Komentari

komentara