Kuća i hrana

Često konzumiranje pomfrita povećava rizik od prerane smrti!

Napisao H. H.

Način na koji se priprema krompir bitno utječe na ljudsko zdravlje. Osobe koje jedu prženi krompir dva ili više puta sedmično imaju veće šanse da umru u mlađoj dobi, nego oni koji ga izbjegavaju, pokazalo je istraživanje objavljeno u Američkom žurnalu kliničke ishrane.

“Konzumiranje prženog krompira se povećava u cijelom svijetu“, zabrinut je dr. Nicola Veronese, glavni autor studije, i dodaje kako pomfrit, čips i bilo koja druga vrsta krompira prženog u ulju narušavaju ljudsko zdravlje.

 

Krompir se prži u ulju koje je bogato trans mastima koje dovode do povišenog holesterola, što uzrokuje kardiovaskularne bolesti.

 

Također, gojaznost, nedovoljna tjelesna aktivnost i visok unos soli mogu utjecati na preranu smrt kod osoba koje dva ili više puta sedmično konzumiraju prženi krompir.

 

Ono što predstavlja dodatnu opasnost pri jedenju pržene škrobne hrane jeste i akrilamid koji nastaje kad se škrobom bogata hrana, kao što je krompir, prži ili peče na visokoj temperaturi. Unos akrilamida može se smanjiti prokuhavanjem takve hrane ili njenim izlaganjem pari, radije nego da se prži. Ako se ipak odlučite za prženje, neka to bude što je kraće moguće, savjetuju nutricionisti.

 

Izvor:

Komentari

komentara