Kuća i hrana

Iznenadit ćete se – Mjesta u kući koja su prljavija od daske na WC šolji

Napisao admin

Koliko vam god to nevjerovatno zvučalo, toalet nije najprljavije mjesto u vašem domu. Samo je kuhinja 200 hiljada puta prljavija od WC daske! Vjerovali ili ne, bolje bi vam bilo da povrće režete na WC šolji nego na daski za rezanje.


Wc šolja (foto: cure.ba)

Redovno perite ruke kako biste umanjili šanse za oboljenje. Evo nekoliko mjesta koja su u vašem domu prljavije nego što biste pomislili.

Sudoper
Većina misli suprotno, ali kuhinja je jedno od najprljavijih mjesta u vašem domu. Samo u odvodu sudopera na površini od šest kvadratnih centimetara obitava pola miliona bakterija.

Kuhinjska spužva
Rupice u spužvi čine ju jako teškom za dezinficiranje pa njome ‘premještate’ bakterije s jednog mjesta na drugo. Doskočite ovom problemu tako što ćete na otprilike 60 sekundi spužvu držati u mikrotalasnoj pećnici, piše Magazin.hr.

Prekidači
Koliko često čistite prekidače za svjetla? Nikada? To smo si i mislili. Tokom godina doprinijeli ste tomu da na šest kvadratnih centimetara živi 217 bakterija.

Ručke
Kao što smo prethodno spomenuli, ruke su jedne od najprljavijih dijelova ljudskog tijela. Dodirivanjem ručki na vratima, koje se takođe veoma rijetko čiste, klice i bakterije prenose se od svih koji su ikada dirali tu ručku na vaše ruke. Takođe, izrazito su problematične i ručke od hladnjaka.

Računarska tastatura
Vjerovali ili ne, tipkovnice su prljavije od zahodskih daski. Svoju tastaturu redovno čistite komprimiranim zrakom, nježnom tkaninom i blagim deterdžentom.

Daljinski upravljač
Bakterije i virusi veoma se lako prenose uz pomoć daljinskog upravljača. Hoteli su posebno opasni kada je riječ o ovom problemu, pa prilikom svog idućeg odsjedanja u nekom hotelu daljinski prije upotrebe omotajte plastičnom vrećicom.

cure.ba

Komentari

komentara