Kuća i hrana

KOJU JE HRANU NAJBOLJE JESTI PRIJE I POSLIJE TRENINGA? Ovih pet zlatnih namirnica donijet će vam još bolje rezultate nakon mukotrpnog vježbanja

Napisao H. H.

Tjelovježba nije samo put do savršene linije, nego i vrlo važna na očuvanje zdravlja. Redovito vježbanje zahtijeva i adekvatnu prehranu zbog trošenja kalorija.

Tjelovježba nije samo put do savršene linije, nego i vrlo važna na očuvanje zdravlja. Redovito vježbanje zahtijeva i adekvatnu prehranu zbog trošenja kalorija.

Stručnjaci su za časopis Weight Watchers sastavili listu pet namirnica, idealnih za konzumaciju prije i poslije intenzivne tjelovježbe.

1. Kvinoja

Ova bezglutenska žitarica je odličan izvor magnezija, izuzetno važnog za proizvodnju energije. I ne samo to. Kvinoja je potpuna bjelančevina jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina, koje su gradivni elementi naših mišića. Kvinoja je za vegetarijance odlična alternativa za životinjske bjelančevine.

2. Slatki krumpir

Trening visokog intenziteta najbolje je začiniti s obrokom bogatim ugljikohidratima i bjelančevinama, kako bi vašim mišićima pomogli da se čim prije oporave.

Slatki krumpir ili batat najbolji je izbor jer sadrži ugljikohidrate koji organizmu daju eneriju, te vitamin C i betakaroten, važan za zaštitu vezivnog tkiva.

3. Pureće meso

Puretina je odličan izbor za sve koji planiraju pojačati fizičke aktivnosti jer sadrži B vitamine, selen, koji potiče popravak DNA i sintezu oštećenih stanica te fosfor, koji je odličan za vašu energiju, raspoloženje i neurološke funkcije.

4. Crni grah

Odličan je izvor vlakana i idealan za pripremu ručka. Dobro ga je konzumirati prije tjelovježbe jer smanjuje osjećaj gladi.

6. Zobene pahuljice

Ne treba isticati da je doručak izuzetno važan obrok, no još je važniji ukoliko vježbate. Zobene pahuljice su izvrstan izvor dijetalnih vlakana. Za njihovu dobru prehrambenu vrijednost odgovorna su topiva vlakna u zobi, poznata kao betaglukan. On dokazano pomaže smanjenju razine kolesterola. Također stimulira imunološki sustav, pa tijelo postaje otporno na različite infekcije.

Komentari

komentara