Kuća i hrana

Torta Melanija: Pun (slatki) pogodak za svaku priliku (RECEPT)

Napisao H. H.

Prva dama Amerike Melanija Tramp toliko je popularna u medijima, da je jedan poslastičar odlučio da osmisli prelijepu tortu koja će ponijeti njeno ime.

Potrebno je:
9 jaja
300 g mljevenih oraha + 3 kašike
250 g putera
400 ml slatke pavlake
250 g čokolade za kuhanje
250 g šećera u prahu
4 kašike brašna
6 kašika kristal šećera
pola kesice praška za pecivo
Priprema:

1. U vangli umutite pet jaja, dodajte šest kašika šećera i mutite mikserom sve dok se šećer ne rastopi.

2. Dodajte brašno i prašak za pecivo, lagano promiješajte žicom za mućenje, a zatim dodajte i tri kašike mljevenih oraha i još jednom promiješajte.

3. Smjesu sipati u pleh premazan puterom i peći koru 20 minuta na 200 stepeni.

4. Za to vrijeme, izlomljenu čokoladu istopite na pari. U vangli umutite preostali puter i šećer u prahu.

5. Odvojite četiri žumanca od bjelanaca. Umutite žumanca mikserom, pa dodajte rastopljenu čokoladu i 300 g mljevenih oraha. Mutiti dok se ne dobije jednolična smjesa, pa spojiti sa umućenim puterom i šećerom i dobro sjediniti.

6. Ispečenu koru presjeći tako da se dobiju dvije kore. Prvu namazati polovinom fila, pa preko staviti drugu koru, a zatim nanesite ostatak filma i zamažite cijelu tortu. Ostavite da se hladi u frižideru, a za to vrijeme umutite slatku pavlaku, piše “Smazime“.

7. Ukrasiti tortu pavlakom, a zatim dodati ukrase po želji.

Komentari

komentara