Kuća i hrana

TUGA U PORODICI ŠIŠIĆ NAKON ŠTO SE SIN OBJESIO: DABOGDA OVO NIKO NE DOŽIVIO!

Napisao H. H.

Porodica Šišić iz Biljevine u Željeznom Polju kod Žepča još oplakuje petnaestogodišnjeg sina, koji je 27. oktobra okončao svoj život vješanjem u kupatilu porodične kuće. I dok ljube njegovu posljednju fotografiju i oplakuju prerano ugašenu mladost, istovremeno razmišljaju kako nastaviti život u neimaštini i teškim uvjetima.

U staroj kući njih sedmero živi u svega dvije male sobe. Do jučer su preživljavali sa 400 maraka, koje je vrijedni otac Sedin zarađivao čuvajući ovce. Budući da su ga izdala leđa, on više ne može raditi, piše “Avaz“.

Teško žive

Teške trenutke koje, kako kažu, ne bi poželjeli nikome, pokušava im olakšati nana stragično nastradalog dječaka Mejra Lužić, koja im je i ranije pomagala i finansirala školovanje najstarijeg sina.

– Sedin je toliko bolestan, da je jedva sinu na dženazu otišao. Teško žive, svaki dan nosi novu borbu – priča nam kroz suze Lužić.

Mirsada Šišić danima je izvan sebe zbog gubitka sina, pogotovo jer zna kako je bilo teško othraniti dijete koje više neće dočekati iz škole. Dok je sjedila na starom kauču, tješile su je njene kćerkice. Od suza i prevelike tuge za sinom teško je dolazila do riječi.

– Kupimo brašno i ono što nam treba da imamo šta pojesti, a ostalo, samo mi u četiri zida znamo kako preživljavamo – kaže Šišić jecajući.

Sedin Šišić s fotografijom sina: Jedva smogao snage da ode na dženazuOtac Sedin također je okovan tugom. Suze nisu prestajale padati niz njegovo lice. Ipak, vjeruju u dobre ljude, od kojih očekuju pomoć, jer drugačije ne vide izlaz.

– Ima dobrih ljudi, sigurno. Ovdje smo skučeni u dvije sobice, koje nisu skroz opremljene. Nažalost, ne mogu više raditi. Ako treba, prosit ću da preživimo, dabogda ovo niko ne doživio – govorio je grleći fotografiju rahmetli sina.

Jedini izlaz

Kažu nam kako bi voljeli da opreme skromne sobice u kojima žive, jer imaju dva sina i tri kćerke, kojima žele omogućiti normalan život. Dotrajali namještaj koji koriste poklon je od komšija, a odavno je trebao završiti na smeću.

– Hodamo u kući po betonu. Vjerujte, maltene nemamo gdje spavati – govore Šišići.

Jedini izlaz iz situacije koja ih je zadesila vide u ljudima dobrog srca koji bi im vratili nadu u život. Zbog toga često provire kroz prozor, nadajući se da će neko doći da im pomogne.

Svi dobri ljudi koji žele pomoći porodici Šišić mogu to učiniti uplatom na žiroračun ili ih posjetiti u Željeznom Polju. Za uplate iz BiH: Intesa Sanpaolo banka BiH 154-160-20044490-67. Za uplate iz inozemstva: Intesa Sanpaolo banka BiH SWIFT CODE:UPBKBA22 IBAN: BA39 1541602004449067. Primalac: Udruženje “Pomozi”, dr. Fetaha Bećirbegovića br. 8, 71000 Sarajevo. Svrha: Za porodicu Šišić.

Komentari

komentara