Kuća i hrana

Građani BiH kupuju samo osnovne namirnice i drže evropski rekord u potrošnji hljeba – 100 kg po stanovniku!

Napisao H. H.

Litra mlijeka – 1,5 marku, kilogram šećera -MARKO i 400 grama zamrznutog graška – 1,20 – najpovoljniji su utržak u BiH. U udrugama potrošača, kažu, većini kupaca i osnovne namirnice nisu svakodnevno na trpezi

Košarica s 15 osnovnih životnih namirnica najjeftinija je u Makedoniji – 62 marke, potom u Crnoj Gori 63 marke, najskuplja je u Sloveniji 103 marke. BiH je na sredini tablice, zemalja regije, a njeni građani, prema istraživanju lista Politika za košaricu trebaju izdvojiti 72 marke.

Istraživanje je pokazalo i zanimljiv odnos cijene košare i prosječne zarade. Stanovnici BiH s prosječnom plaćom od 840 maraka košaricu mogu napuniti 11,5 puta. U Srbiji s prosječnom zaradom od 741 marku, košaricu je moguće napuniti 10,5 puta. Slovenci s nešto manje od 2.000 maraka košaricu puni 19 puta.

 

Prema “Politikinom” istraživanju, veknu kruha najjeftinije plaćaju Makedonci – 70 feninga, kao i 10 komada jaja – 2,30 maraka. U Crnoj Gori najpovoljnije namirnice su prašak za rublje – tri kilograma – 0,70 feninga, kao i 700g vrhnja – 1,5 maraku.

 

Bh. prvi zapadni susjedi, Hrvati, najskuplje plaćaju kilogram čajne kobasice – 34 marke, kao i tri kilograma praška za rublje – 21 marku. Litra mlijeka – 1,5 marku, kilogram šećera -MARKO i 400 grama zamrznutog graška – 1,20 – najpovoljniji su utržak u BiH. U udrugama potrošača, kažu, većini kupaca i osnovne namirnice nisu svakodnevno na trpezi.

 

“Najčešće ono što i mi primjećujemo u trgovačkim centrima kupuje samo ono osnovno. Kada vidimo da naši potrošači, evo jedan margarin, jaja ili bilo što, mlijeko moraju provjeriti cijene više proizvođača i opredjeljuju se upravo za onu nižu cijenu. To su pokazatelji koliko mi uopće ne možemo razmišljati je li to kvalitetno “, rekla je Murisa Marić iz Udruženja potrošača “Don” Prijedor. Kvaliteta prehrane, za većinu, odavno je pao u drugi plan. Držimo neslavno prvo mjesto po potrošnji kruha – 100 kilograma po stanovniku. Evropljani ne pojedu ni polovicu.

Pogled.ba

Komentari

komentara