Kuća i hrana

Za zimske dane – Ukusni napitak kakao!

Napisao admin

Za vrijeme hladnih zimskih dana ništa bolje ne paše nego ukusan napitak kakao u čijem slasnom okusu ne uživaju samo najmlađi nego i oni malo stariji.


Kakao (Foto: Cure.ba)

Ali osim što se radi o pravoj poslastici treba napomenuti kako se tokom vremena došlo do zaključka kako je kakao dobar i za zdravlje. Razlog upravo leži u činjenici da kakao prah sadrži velik broj antioksidansa.

Zašto je to bitno? Ako pitate svaki nutricionist će vam reći kako se radi o bitnom sastojku koji pomaže kod čišćenja organizma, odnosno kod izbacivanja štetnih tvari koje unesemo u sebe skoro svaki dan.

Pogledate li malo unatrag možete primjetiti kako se ovakva vrsta napitka doživljavala kao tekućina za bogove. Zapravo nju su smjeli piti samo najviši slojevi u društvu, takozvana elita. U Španjolskoj je dakle zajedno s kraljem Filipom II uživalo samo plemstvo, s tim da se tada na kakao gledalo kao ljekoviti napitak.

Prema brojnim istraživanjima koja su provedena od strane stručnjaka, pokazalo se kako je kakao pomogao u određenim slučajevima kod zaustavljanja malarije. Svakako nije zanemariv podatatak, a u obzir treba uzeti upravo činjenicu što je bogat procijanidninom.

Isto tako pomaže radu krvnih žila, a čak je dokazano kako pomaže kod sprječavanja arteroskleroze, što nikako ne smijete zanemariti. Osim toga pomaže kod snižavanja kolesterola i smanjuje mogućnost infarkta.

Međutim treba imati na umu kako se radi o kombinaciji čistog kakaa bez šećera. Želite li njegov pozitivan učinak na zdravlje pokušajte ga popiti bez dodataka koji umanjuju njegovo ljekovito djelovanje.

Usprkos činjenici što je bogat spomenutim sastojkom smatra se da se velik dio toga izgubi tokom industrijske proizvodnje. Sam tehnološki postupak onemogućava čuvanje bitnog sastojka koji pomaže kod čišćenja organizma. U kakau ga i dalje ima, ali to je vrlo mala količina koliko ga inače može biti samo kada bi se promijenio način pripreme.

cure.ba

Komentari

komentara