Kuća i hrana

Malen, ali moćan: Zbog ovih 13 razloga gledat ćete ga drugim očima

Napisao H. H.

Osim što pospješuje zdravlje, najobičniji limun može poslužiti i kao sredstvo za čišćenje, uklanjanje mrlja, rješavanje mravi i komaraca.

Limun je prepun nutrijenata, sadrži bioflavonoide, pektin, folnu kiselinu, vitamine C, A, B1, B6, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, mangan. I osim što je fantastična namirnica za naš organizam, koristan je i za neke stvari za koje možda i niste znali. Sad ćete ga početi gledati skroz drugim očima.

 

1. Sredstvo za čišćenje

Ogulite limun, prelijte ga sa 150 ml octa i ostavite preko noći. Ujutro dodajte 150 ml vode i to je to. Ulijte smjesu u praznu bocu sa sprejem i koristite ga kao prirodno sredstvo za čišćenje vašeg doma. U smjesu možete dodati i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande ili kadulje.

 

2. Čišćenje daske za rezanje

Prepolovite limun i stavite morsku sol na dasku i dobro izribajte. Pustite da djeluje 10 do 15 minuta i zatim ponovite postupak.

 

3. Za što bjelje rublje

Da bi vaše bijelo rublje bilo što bjelje, isprobajte ovaj super trik. Sve što trebate napraviti jest da pola sata prije pranja, rublje potopite u mješavinu soka od limuna i sode bikarbone.

 

4. Manikura

Kako bi vam nokti i dalje bili zdravi i jaki pripremite jednostavnu kupku. U toplu vodu dodaje nekoliko kapi limuna i umočite prste.

 

5. Posvjetljuje pjegice

Limun vam također može pomoći da posvijetlite neželjenje pjegice, kao i staračke pjege. Uzmite krišku limuna i lagano pređite s njom preko lica.

iStock 483809326
FOTO: ISTOCKOjačajte nokte pomoću kupke od limunovog soka.

6. Poboljšava probavu

Čaša tople vode s limunom i medom ujutro poboljšava probavu i jača imunološku sustav.

 

7. Čišćenje frižidera

Neugodni mirisi u frižideru za tren će nestati ako ga prebrišete sa spužvicom natopljenom limunovim sokom. Malo soka možete posprejati i po perilici za suđe kad je prazna.

 

8. Protiv neugodnog mirisa cipela

Svježe kore limuna ostavite u svojim cipelama preko noći i riješite ovaj problem. Brzo i bezbolno. 🙂

 

9. Držač za svijeće

Osim limuna možete izdubiti i limetu ili naranču, tako da vam stane mala svijeća. Unutrašnjost možete napuniti rastopljenim voskom, pijeskom ili stiroporom.

 

10. Za bolje zdravlje

Kombinacija soka od limuna i sode bikarbone regulira razinu lošeg kolesterola, pročišćava jetru, te nam daje dobru dozu vitamina C. Dodajte žličicu sode bikarbone i sok od pola limuna u čašu mineralne vode i to popijte ujutro. Pijete to dva tjedna za redom, a onda dva tjedna napravite pauzu.

 

11. Čišćenje nehrđajućeg čelika

Vratite mu sjaj pomoću limunove korice i sode bikarbone

 

12. Uklanjanje mrlja

Ako pripremate kolač ili tortu s bobičastim voćem, onda znate kako se ruke znaju zaprljati. Limunov sok će vam pomoć da uklonite boju s kože. Uklanjanje takvih mrlja s odjeće također je jednostavno. Prvo operite tkaninu u hladnoj vodi, a zatim na nekoliko minuta potopite odjeću u limunov sok.

 

13. Riješite se kukaca

Kako biste uklonili mrave iz svog doma, posipajte malo limunovog soka kod ulaznih vrata, prozora i duž pukotina. Za rješavanje komaraca prerežite limun na pola i u njegovu unutrašnjost stavite 10 do 15 klinčića.

 

 

 

Komentari

komentara