Kuća i hrana

Savjeti – Da tepih izgleda kao nov

Napisao admin

Kvalitetni tepisi mogu dugo da izgledaju kao novi uz pravilno održavanje, koje će ih učiniti mekanim i lijepim.


Tepih (Foto: Cure.ba)

Pored toga što je udoban i topao, tepih može da bude i veoma važan detalj u enterijeru, zbog velike ponude materijala, dezena, boja i šara koje sa na njemu mogu naći. Da bi vaš tepih uvijek izgledao kao nov, prvo napravite pravi izbor prilikom kupovine, a zatim pratite sljedeće savjete za održavanje:

Prvi korak: uobičajena briga

Često usisavanje će pomoći da se zemlja, pijesak ili prašina ne utope u tepih. Zemlja može da uništi i izgrebe vlakna tepiha, tako da redovno usisavanje samo održava taj novi izgled. Površine koje se često gaze treba usisavati dva do pet puta nedjeljno. Mjesta na kojima se ne prolazi često mogu da se usisavaju dva puta nedjeljno, ali ne zaboravite da prođete ćoškove jednom nedjeljno da se ne bi nakupila prašina.

Koristite usisivač sa podesivim četkama koje odgovaraju tipu tepiha i mjestu koje čistite. Redovno usisavanje ne samo da skuplja prašinu, prljavštinu i čisti površinski sloj, već će i podizati vlakna i spriječiti svakodnevno habanje. Redovno mijenjajte kesu za usisivač i podesite visinu papučice. Kada kesa nije skroz puna, usisivač efikasnije usisava. Povremeno proverite crijevo i pribor, u kojima možda postoje prepreke od prljavštine koje ugrožavaju njihovu funkciju. Ideja je da očistite najbolje sa što manje truda i snage!

Drugi korak: zbogom ispupčenja i udubljenja

Ako se pojave konci na površini tepiha, nemojte ih kidati i vući! Uklonite ih ili isecite makazama. Udubljenje koje je ostavio neki komad nameštaja popravićete tako što ćete prvo skloniti ili pomjeriti namještaj sa tog mjesta, a zatim preko krpe zagrijavati fenom mjesto udubljenja i prstima prelaziti preko njega („grabuljati“). Nemojte direktno zagrijavati tepih!

Treći korak: izborite se sa mrljama i flekama

Mrlje i fleke su neizbježne, koliko god da ste pažljivi. Pratite uputstva proizvođača o čišćenju i nikada ne trljajte površinu tepiha prejako, jer možete da oštetite vlakna. Napravite blagi rastvor mlake vode i deterdženta za sudove i time lagano istrljajte fleke na tepihu. Dobro održavanje je obavezno i učiniće da vaš tepih izgleda isto kao kada ste ga tek postavili!

cure.ba

Komentari

komentara