slot online 2023

Ovo je potpuno drugačiji način mršavljenja! Zagrepčanka nam je otkrila trikove koji su ‘upalili’ nakon uzaludnih dijeta

Woman lying on the bed eating a chocolate, Image: 313212779, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Profimedia, Stock Budget
Napisao H. H.

Koja tri rituala svako jutro treba provoditi, zašto je važno hranu soliti nakon kuhanja i što mora biti obvezan dio večernje rutine ako se jednom zauvijek želite riješiti “viška”, zna 49-godišnja Tatjana Bunjački

“Isprobala sam sve moguće dijete, ali svaka je uvijek završavala isto – vraćanjem na staro. Iako sam željela smršavjeti, primarno mi je bilo dobro se osjećati i vratiti energiju u život. Sjećam se jednog pregleda kod svoje liječnice: ostala je šokirana koliko mi je jetra bila masna. Kad sam krenula sa sadašnjim režimom prehrane, već za tjedan dana osjetila sam nevjerojatne promjene. Kad je moj suprug vidio u kojoj mjeri sve to pozitivno utječe na mene, i sam je krenuo provoditi isti režim!”priča nam  Zagrepčanka Tatjana Bunjački (49) kojoj se život doslovno okrenuo naglavačke kad joj je u ruke došla knjiga ayurvedske savjetnice za prehranu Ivane Petrušić “40 dana”. U svim dotadašnjim dijetama koje je isprobala (a bilo ih je puno!) Tatjana se, kaže, osjećala kao žrtva, što ovdje nije slučaj. Osam kilograma manje na vagi za neke možda i neće zvučati kao uspjeh kojeg treba posebno isticati, ali 40 dana detoksikacije po Ivaninim pravilima donijelo je, osim vitkijeg tijela, više energije, bolje raspoloženje, jači libido, sjajniju kožu i kosu, potpuno novu jetru i – iako to ne može službeno dokazati – puno bolji vid. A sve zato što je očistila crijeva i uvela neke rituale koji mijenjaju način na koje naše tijelo uopće iskorištava hranu.

Kada je Tatjanin suprug Hrvoje vidio puno pozitivnih promjena na njoj u kratkom vremenu, i sam je odlučio iskušati nov način prehrane

“Svako jutro pod jezik prvo treba staviti prstohvat himalayske soli te popiti dvije čaše tople vode, a prije svakog obroka jede se mješavina od 1 žlice naribanog đumbira, limuna, tople vode i meda. Također, ujutro treba pojesti i žlicu ghee masla, koji je jako skup ako ga kupujete, no možete ga vrlo jednostavno napraviti tako što ćete obični maslac otopiti i kuhati na laganoj vatri sve dok ne odstranite svu pjenu koja se na vrhu stvara zagrijavanjem. Ovi mali trikovi, koje je potrebno ponavljati svaki dan, potiču probavnu vatru, a to je ključno u procesu detoksikacije”, kaže Tatjana napominjući kako, kad se tijelo jednom očisti od toksina posebnom prehranom i procesima mentalne i tjelesne detoksikacije, ono će samo znati prepoznati što mu treba i koji mu okusi nedostaju. Danas će Tatjana pojesti komad torte ili omiljenog kolača i svakako neće izbjegavati druženja uz “zabranjenu” hranu, no sad kad joj se tijelo očistilo od otrova, ono manje žudi za takvim namirnicama i treba ih u puno manjoj količini. Ono što je ključno jest da Tatjana kupuje isključivo bio proizvode. “Čisto” nepce sposobno je prepoznati lošije okuse, pa sve što nema ekološki predznak, njezinom više ne odgovara.
“Nakon jutarnje rutine, slijedi – ‘pravo’ jelo. Zobena kaša, različiti smoothiji, riba, povrće na razne načine, mungo grah (jer je puno lakši za probavu od običnog)…, sve se to danas nalazi na mojem jelovniku. No u prvih sedam dana režima glavno je jelo “kitchari, kombinacija mungo grah i basmati riža. Ovaj obrok jede se cijeli dan, kada se i ako se pojavi osjećaj gladi. Važno je napomenuti da se hrana uvijek soli nakon kuhanja, a svaku večer tijekom 7-dnevne detoksikacije prije spavanja uzima se i žličica triptala praha s toplom vodom”, priča Tatjana koja nije imala većih kriza, no zato je njezinom suprugu bilo jako teško odreći se kave. No i za to postoji “lijek”: napitak od preprženih badema, meda (najbolje onog starijeg od godinu dana), matcha praha, kardamoma i zobi bit će odlična zamjena.
“Važno je pojačati metabolizam i probavnu vatru, jesti namjernice koje griju (ljuto i kiselo), svakodnevno tijelo izlagati nekom obliku fizičke aktivnosti koja ne mora biti jakog intenziteta te jesti žitarice u njihovom prirodnom obliku. Međutim, sve će ovo urodiri plodom samo ako smo se vratiti uzroku, jer debljina je samo posljedica emocionalne gladi”, smatra Ivana Petrušićnapominjući ipak kako često puta najbolje osmišljeni projekti i visoka razina motivacije nisu dovoljni za uspjeh. To svakodnevno susrećemo u bezbroj pokušaja raznih promjena stila života, supersoničnim dijetama i drugim visoko entuzijastičnim planovima koji propadnu jednako slavno kao i svi predhodni pokušaji. Zašto je to tako? Zato što, tvrdi Ivana, nismo upoznali glavnog i odgovornog sudionika – istinskog sebe.

Najbolje namirnice za detoksikaciju

Da bismo sretno živjeli i da bi nas naše tijelo što dulje služilo dovoljno nam je toliko hrane koliko stane u dvije skupljene šake. Međutim, takva hrana mora biti cjelovita i lako probavljiva. Ivana navodi 9 namirnica koje naziva ‘čarobnima’, a posebno su preporučljive u prvom dijelu čišćenja organizma.
1. Maslo: sadrži najmanju količinu zasićenih masnoća, pojačava probavnu vatru, smanjuje toplinu i upalne procese u tijelu, smiruje nadutost (česta pojava kod detoksikacije).
2. Đumbir: izvlači otrove iz organizma, najčešće se uzima u kombinaciji s medom, limunom i kamenom soli.
3. Kamena sol: lakša i bolja za probavu od drugih soli, stimulira probavne sokove, izvlači toksine.
4. Med: iako sladak, čisti kanale kojima prolazi hrana, no ne smije ga se zagrijavati, jer tada postaje otrovan.
5. Mungo grah: djeluje blagotvorno na jetru, lako je probavljiv te se smatra odličnom proteinskom hranom bogatom vitaminima i mineralima.
6. Basmati riža: stimulira probavnu vatru, a njezina sluz obnavlja želudac, pomaže tijelu da se riješi otrova
7. Limun: pročišćava krv, jedna žlica limunova soka i jedna žlica meda otopljeni u mlakoj vodi djeluju izvrsno kod poremećaja prekomjerne tjelesne težine i kod povišenog kolesterola.
8. Triphala prah: uzeti jednu žličicu prije spavanja (djeluje blagotvorno i laksativno na probavu).
9. Voda: možete je piti puno, a biti dehidrirani. Zato je najbolje ujutro zrno kamene soli otopiti pod jezikom i zaliti mlakom vodom – to djeluje na propusnost stanične membrane i osigurava da tekućina doista i dođe do stanica. Voda uvijek mora biti mlaka, prema toploj, a nikako hladna. Napravite ‘posebnu’ vodu: uzmite tri litre vode i stavite kuhati. Kuhajte dok ne ispari do pola. To je vaša dnevn doza ‘posebne’ vode koju popijte tijekom dana.

Komentari

komentara