slot online 2023

Mršavljenje – 10 stvari koje morate imati na umu

Napisao admin

Da li ste umorni od pokušavanja da se, bezuspješno, riješite suvišnih kilograma? Pitate li se šta to radite pogrešno? Često se radi o malim stvarima za koje ne biste ni pomislili da vam odmažu. Ako ozbiljno želite da smršate, ovih deset stvari morate uvijek imati na umu.


Mršavljenje (foto: cure.ba)

Kada očajnički želite da smršavite, vjerovatno ćete početi da se izgladnjujete. To vas, zapravo, čini debljima, jer vaše tijelo dobija signal da nema hrane te počinje da skladišti sve hranjive namirnice do kojih može doći. Na ovaj način dolazi do akumuliranja masnih naslaga i zbog toga je vaš plan mršavljenja neuspješan. Dakle, šta god da radite, nemojte se izgladnjavati.

Pijte puno vode

Pored toga što će tijelu pružiti neophodnu hidrataciju, voda će vam pomoći da se osjećate sitima i da konzumirate manje količine hrane.

Jedite više manjih obroka

Jedite manje, a češće. Ovo omogućava lakše probavljanje hrane. Takođe, na taj način vaš organizam ne nagomilava masne naslage.

Čitajte etikete

Kada pročitate koliko ćete kalorija konzumirati, velika je vjerovatnoća da ćete jesti manje. Upravo zbog toga se preporučuje da čitate etikete na proizvodima kako biste postali svjesni unosa kalorija.

Vodite dnevnik ishrane

Počnite da vodite dnevnik ishrane u koji ćete zapisivati sve što ste pojeli tokom dana. Zatim pokušajte da analizirate kad i koliko ste pojeli visoko kalorične namirnice koje, zapravo, ne trebate da jedete. Vodeći dnevnik postajete svjesni svega što jedete te ćete sledeći put biti oprezniji sa planom ishrane.

Nikada ne idite na zabavu potpuno gladni

Prije nego odete na neku zabavu na kojoj će se služiti hrana (rođendani, vjenčanja i slično), pojedite hranjivu supu. Na ovaj način ćete konzumirati manje visoko kaloričnih namirnica koje se budu služile na pomenutoj zabavi.

Postepeni početak

Kada odjednom pokušate da se odreknete sve hrane koju volite, to nikada neće dovesti do uspjeha. Nakon par dana, tražiće vam se “omiljene” namirnice i opet ste na početku. Postepeno izbacujte visoko kalorične namirnice iz ishrane. Uspjeh zagarantovan.

Nikada ne preskačite doručak

Doručak je najvažniji obrok dana. Ako ste gladni ujutro, bićete gladni i tokom cijelog dana. Ako preskočite doručak, tokom dana ćete jesti više. Veoma vjerovatno se nećete moći kontrolisati te ćete, uglavnom, konzumirati visoko kalorične namirnice. Evo još 4 razloga zašto je doručak najvažniji obrok dana.

Birajte pametne alternative

Ako ne možete bez hljeba, onda zamijenite bijeli hljeb integralnim. Birajte mliječne proizvode od obranog umjesto od punomasnog mlijeka. Donošenjem takvih pametnih izbora, možete smanjiti unos kalorija. Pogledajte još 5 razloga zašto trebate izbjegavati bijeli hljeb.

Stalno se ohrabrujte

Sa svakim kilogramom koji izgubite, potapšite se i nastavite dalje istim tempom. Svako malo, počastite se mini porcijom vašeg omiljenog jela koje ste morali izbaciti zbog dijete. Ali povedite računa da takve mini porcije ne budu učestale.

cure.ba

Komentari

komentara