slot online 2023

Fizička aktivnost – Saznajte koji sportovi su najbolji za mršavljenje

Napisao admin

Aktivno bavljenje fizičkom aktivnošću uz pravilnu ishranu, najviše doprinosi zdravom mršavljenju.


Trčanje (foto: cure.ba)

Najefikasnije vježbe za sagorijevanje masnoća sastoje se od kardiovaskularnih treninga, ali i vježbi snage koje pomažu u oblikovanju tijela. Kako biste zdravo gubili kilograme, odaberite sport ili fizičku aktivnost koja najbolje odgovara vašim potrebama. Zato vam predstavljamo 12 fizičkih aktivnosti za djelotvorno sagorijevanje kalorija.

1. TRČANjE

Jednostavan, a vrlo efikasana način mršavljenja je trčanje ili džoging. Početnicima se preporučuje da kombinuju spori i lagani džoging s kratkim sprintevima i brzim hodanjem. Ovakav intervalni trening uspješno sagorijeva kalorije.

2. VOŽNjA BICIKLOM

Bez obzira na to koristite li sobni bicikl ili ga vozite napolju, vožnja biciklom dobar je način za sagorijevanje kalorija, što se posebno odnosi na vožnju uzbrdicom. U sat vremena vožnje biciklom sagorijeva se od 500 do 1.000 kalorija.

3. HODANjE

Brzo hodanje, odnosno pješačenje, najlakša je fizička aktivnost, a oblikuje noge, stomak i bokove. Hodanje uzbrdicom i po neravnim terenima, na primjer po planinama ili šumama, sagorijeva više kalorija. Umjesto vožnje autom ili javnim prevozom, pješačite na posao, a svakodnevno pješačenje uveliko doprinosi zdravlju.

4. SKAKANjE

Svaka vrsta vježbi koja uključuje oblik skakanja doprinosi sagorijevanju kalorija, na primjer preskakanje konopca ili skakanje na trambolini. Preskakanje vijače sagorijeva više od 700 kalorija, a na trambolini 400. Trening koji se sastoji od čučnjeva i skakanja takođe je odlična aktivnost za sagorijevanje masnoća i jačanje mišića.

5. PLES

Jednostavan, zabavan i jeftin način mršavljenja je ples. Ovom tjelesnom aktivnošću možete da se bavite kod kuće, dovoljno je da pustite omiljenu muziku i igrate bar sat vremena. Na tržištu postoje specijalizovani DVD-ovi pomoću kojih možete sami naučiti plesne pokrete koji će vam pomoći da počnete da gubite kilograme. Sat vremena plesa sagorijeva od 600 do 800 kalorija.

6. TENIS

Tenis je zabavan sport koji takođe pomaže u mršavljenju. Zahtijeva stalno i brzo kretanje što je idealan način za sagorijevanje kalorija.

7. PLIVANjE

Iako je ljeto gotovo, ne znači da ne možete da nastavite uživanje u plivanju. Sat vremena aktivno provedenih u bazenu oblikuje cijelo tijelo i sagorijeva 800 kalorija.

8. VESLANjE

Sport koji oblikuje ruke je definitivno veslanje, a pomaže u izgradnji mišićne mase, sagorijeva kalorije (500 do 600 kalorija u sat vremena) i jača cjelokupnu izdržljivost, piše Smedia.

9. VJEŽBE SNAGE

Iako su kardiovaskularne vježbe ključne za mršavljenje i sagorijevanje masnoća, nemojte zanemariti i vježbe snage. Sat vremena dizanja tegova sagorijeva 200 kalorija, a treneri preporučuju vježbanje tri puta nedjeljno po oko 30 do 40 minuta.

10. KIKBOKS

Još jedna aktivnost za izbacivanje stresa iz tijela je kikboks ili samo boks, koji je i idealna pomoć u mršavljenju. Sat vremena bavljenja ovim sportom sagorijeva 600 kalorija.

11. GRUPNI SPORTOVI

Sportovi kao što su fudbal, košarka i rukomet, zahtijevaju stalno kretanje i trčanje različitom brzinom i intenzitetom. Ovakva kardiovaskularna aktivnost pomaže u brzom sagorijevanju masnoća, a grupni sportovi su i zabavni, piše She.

12. JOGA

Istezanje i joga, osim što pomažu u uklanjaju stresa, bolova u leđima i poboljšavaju fleksibilnost tijela, efikasan su način i za gubljenje kilograma. Sat vremena joge sagorijeva 180 kalorija, a ako vježbate zahtjevnije vježbe i više.

cure.ba

Komentari

komentara