slot online 2023

Tvrde da djeluje – Biste li vi isprobali ovu drastičnu dijetu?

Napisao admin

Najnovija dijeta izazvala je podjele među stručnjacima. Jedi smatraju da je riječ o zdravoj i djelotvornoj dijeti, a drugi da je riječ o nezdravoj ishrani koja dugoročno donosi štetu.


Dijeta (foto: cure.ba)

Jedan dan slobodno jedete koliko god hoćete hamburgera, pizza i slatkiša, a drugi dan jedete kao ptica, odnosno gotovo ništa.

Zvuči li vam to kao poremećaj u ishrani? Vrlo vjerovatno da, ali to je najnovija hit dijeta u koju se mnogu kunu da uspijeva.

Dijeta koju nazivaju ‘prekid posta’, postala je popularna nakon što je prilog o njoj emitovan na BBC-ju. Novinar je sam prakticirao i uspio je smršati više od šest kilograma u mjesec dana.

Pet dana u sedmici normalno je jeo, a ostala dva dana unosio je svega 600 kalorija. Osim što je smršao, novinaru se smanjila i količina masti u tijelu, a razine holesterola dovedene su normalno stanje.

Dijeta je u vrlo kratkom roku prikupila brojne sljedbenike, a mnogi stručnjaci kunu se u njene pozitivne karakteristike. Ali, ima i onih koji smatraju da dijeta nipošto nije dobra te da takav režim ishrane djeluje šokantno na organizam što dugoročno može donijeti ozbiljne posljedice, prenosi Tportal.

Za slučaj da vam je izgled ipak važniji od zdravlja, možete i sami iskušati dijetu. Ovo je prijedlog ishrane poznate kao ‘prekid posta’:

PONEDJELJAK
Jedite šta god želite

UTORAK
Doručak: Dva pečena jaja i mali komad šunke
Ručak: Ništa
Večera: 100g pilećeg bijelog mesa bez kožice pripremljenog na grilu, 150 grama kuhanih krompira i 100 grama brokule skuhane na pari

SRIJEDA
Jedite šta god želite

ČETVRTAK
Doručak: Riba (najbolje bakalar) sa smeđom rižom i mladim lukom
Ručak: Ništa
Večera: Odrezak na žaru od sto grama (file) poslužen sa kuhanim povrćem (oko 100 g)

PETAK
Jedite šta želite

SUBOTA
Jedite šta želite

NEDJELJA
Jedite šta želite

cure.ba

Komentari

komentara