slot online 2023

Za efikasnije mršanje – Vježbati na pun ili na prazan stomak?

Napisao admin

Fitnes stručnjak Brad Seanfeld tvrdi da odluka o tome da li ćete prije vježbanja jesti ili obrok ostaviti za kasnije, ne igra značajnu ulogu u gubitku suvišnih kilograma. Najbolje je da poslušate svoje tijelo.


Vježbanje (Foto: Cure.ba)

Vjerovatno vam djeluje logičnije da ujutru, prije trčanja ili vježbanja kod kuće, ne bi trebalo ništa da doručkujete, jer će tijelo tako biti primorano da troši zalihe masnih naslaga.

Ipak, fitnes stručnjak Brad Seanfeld, autor knjige “Ženska kućna biblija vježbanja“, godinama je nastojao da dokaže ima li u tome istine. Na kraju je zaključio da, iako na taj način sagorimo više kalorija, to na kraju, kada je riječ o gubitku suvišnih kilograma, ne igra značajnu ulogu.

Naime, Seanfeld kaže da “ako sagorimo više masnog tkiva tokom vježbe, tijelo se tome prilagođava pa sagorijeva manje masnog tkiva poslije vježbanja, i obrnuto. Na kraju, to izađe na isto“.

Istovremeno, sportski nutricionista Casey Dimik smatra da je odluka o konzumiranju ili neuzimanju hrane prije vježbanja, odluka koju bi svako trebalo da donese vodeći računa o sopstvenom tijelu.

Doduše, većina stručnjaka se zalaže za to da prije vježbanja nešto ipak treba pojesti, da biste imali dovoljno goriva za duže i napornije vježbanje, koje vodi ka sagorijevanju kalorija.

Podrazumijeva se, ipak, da obrok prije fizičke aktivnosti ne bi smio da bude obilan jer će otežati kretanje. Dovoljno je pojesti parče hljeba sa medom ili voćku poput banane ili jabuke.

cure.ba

Komentari

komentara