Fitness i dijeta

SKRIVENI ŠEĆER – I prirodnim sokovima unose se kalorije

Napisao admin

Ljudi podcjenjuju količinu šećera u pićima koje se smatra zdravima poput prirodnih sokova i napitaka od pasiranog voća, upozoravaju škotski znanstvenici
U okviru istraživanja koje je provelo sveučilište u Glasgowu više od dvije hiljade osoba širom Britanije odgovaralo je na pitanja koliko šećera sadrže pojedina pića izražavajući svoje procjene u žličicama šećera.


Sok (Foto: Cure.ba )

Dok su mnogi precjenjivali količinu šećera u gaziranim pićima, podcjenjivali su njegovu količinu u prirodnim sokovima poput prirodnog soka od jabuke ili naranče, kofeinskih napitaka i napitaka od pasiranog voća. Najveće pogreške načinjene su u pogledu sadržaja šećera u soku od nara – podcijenjen je za čak 18 žličica šećera, prenosi BBC.

Iako se udio šećera i kalorijska vrijednost jasno navode na ambalaži prirodnih i zdravih napitaka za škotske je znanstvenike zabrinjavajuće pomanjkanje svijesti o sadržaju šećera u tim pićima i ne uzimanje u obzir tih kalorija u planiranju ukupnog dnevnog unosa hrane.

Naučnici su, naime, istraživanjem utvrdili da razna pića čine veliki dio dnevnog unosa kalorija. Na temelju odgovora sudionika istraživanja o unosu raznih vrsta napitaka znanstvenici su procijenili da prosječni Britanac unese oko 450 kalorija kroz njih što odgovara oko četvrtini dnevnih kalorijskih potreba za žene i petini za muškarce.

cure.ba

Komentari

komentara