slot online 2023

TEHNOLOGIJA DEBLJA – Žene imaju “višak kila” jer ne rade kućanske poslove?!?

Napisao admin

Bijes i nevjerica, to su reakcije feministkinja na nedavno objavljenu studiju koja je pokazala kako su današnje žene, koje ne rade kućanske poslove, budući za to imaju razna pomagala, sklonije debljanju. Krivac nije nije lijenost, kako su studiju protumačili pobornici teze da je ženi mjesto u kući, već tehnološka dostignuća poput usisavača, perilice za rublje, mikrovalne pećnice…


Umjesto da se ukaže na bolje načine kako živjeti zdravije, studija je iskorištena za vraćanje stereotipa o ženama poput onih iz ’50-ih godina”, rekla je Mumford.

Široka istraživanja pokazala su kako današnje žene u Britaniji, u usporedbi sa životom žena prije trideset godina, više vremena provode na poslu, a manje u obavljanju kućanske radinosti.
Taj očiti nedostatak zdravog rada pridonosi epidemiji debljanja, koja zabrinjava liječnike. Početkom ’80-ih prosječna je žena težila samo 64 kilograma, a sada se ta brojka popela na 70 kilograma. Napredak u tehnologiji olakšao je kućanske poslove. Primjerice čišćenje poda metlom sagorijeva 200 kalorija, dočim sjedenje pred kompjuterom pojede tek 70-ak kalorija, piše Net.

Iznenađujuće je, međutim, da danas jedemo količinski više, ali trošimo manje kalorija. Davnih ’50-ih, kada su životi bili teški, jela se i teška hrana. Danas preferiramo jesti zdravije, ali i trošimo manje kalorija.

Poslovi su sve više sjedalačkog tipa, a sportske su se aktivnosti svele na gledanje utakmice na televiziji. Prosječan Britanac dnevno se bavi sportom samo 11,5 minuta!

dr. Melanie Luhrmann, Royal Halloway Sveučilište u LondonuFoto: Royal Holloway University
“Naše istraživanje prije svega ukazuje kako vrsta hrane nije jedini uzrok pretilosti. Potrošnja kalorija i tjelesna aktivnost također su važni faktori, kada govorimo o razlozima pretilosti”, rekla je znanstvenica Melanie Luhrmann za Daily Mail.
Velika Britanija prva je na popisu zemalja sa najviše pretilih osoba u Europi. Svaka četvrta odrasla osoba je pretila.

cure.ba

Komentari

komentara