slot online 2023

Fitness i dijeta – Ravan stomak bez brojanja kalorija: ABS dijeta skida 6 kg za 2 sedmice!

Napisao admin

Sami kombinujete obroke od 12 određenih namirnica i pojedete koliko stane na tanjir, a za dve sedmice imaćete šest kilograma manje i ravan stomak.


Ilustracija (Foto: arhiva)

ABS dijeta je manje fokusirana na telesnu privlačnost mišićavog stomaka, a više na povećani rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti koje suvišni kilogrami u području stomaka nose sa sobom. Sami kombinujete obroke od 12 određenih namirnica i pojedete koliko stane na tanjir, a za dve nedelje imaćete šest kilograma manje i ravan stomak.

 

Šest osnovnih smernica i temelja ABS dijete su: unos šest obroka dnevno, redovna konzumacija smutija, svesnost o tome šta piti, a šta ne, “ne” brojanju kalorija, fokusiranje na 12 “moćnih” namirnica i unos jednog obroka po želji nedeljno.

 

1. Samo odabrana hrana

 

12 moćnih namirnica uz koje ćete za šest nedelja da postignete ravan i mišićav stomak su: orašasti plodovi, pasulj i mahunarke, zeleno povrće, mleko smanjene masnoće, puter od kikirikija, zobena kaša, belo meso i riba, maslinovo ulje, jaja, cele žitarice, proteini surutke, bobičasto voće.

 

2. Sami kombinujete obrok

 

Šest obroka dnevno podrazumeva tri glavna i tri međuobroka, koji se međusobno smenjuju uz osnovno pravilo da svaki obrok mora da sadrži barem dve, a međuobrok minimum jednu namirnicu iz grupe 12 “moćnih” namirnica. Ove namirnice su osnov dijetnog plana s obzirom da je reč o nutritivno vrednim namirnicama po pravilu bogatim proteinima, zdravim masnoćama i kalcijumom. Koju ćete namirnicu da odaberete, zavisi samo od vas, ali izbor je dovoljno veliki da zadovolji svačiji ukus.

 

3. Koliko stane na tanjir

 

Dvanaest moćnih namirnica učiniće lakšim gubljenje težine i masnog tkiva oko stomaka. Znajući koliko brojanje kalorija može da bude frustrirajuće za osobu na dijeti,  ABS dijeta brojanje kalorija zamenjuje pravilom da nijedan obrok ne bi smeo da bude veći od prečnika tanjira.

 

4. Dan za poslastice

 

Iako na ABS dijeti treba maksimalno da izbacite rafinisane šećere, zasićene i trans masnoće i kukuruzni sirup bogat fruktozom, jednom nedeljno možete dapojedete šta god poželite, a preporučuje da to bude ono za čime najviše žudite. Tako se sprečava zasićenje dijetom i omogućuje dugotrajno pridržavanje. Još jedna važna smernica je redovna zamena obroka ili međuobroka smutijem napravljenim od mleka niskog procenta masnoće ili jogurta, proteina surutke, voća i kikiriki putera.

 

5. Puno vode

 

Savetuje se i unos osam čaša vode dnevno kako bi se zavarala eventualna glad i izbacili toksini iz tela. Osim vode, dopušteno je da pijete mleko niskog procenta masti i zeleni čaj.

 

6. Ne gazirano i alkohol

 

Leti posebno treba izbegavati prekomerni unos gaziranih pića, koja su izuzetno kalorična pa bi mogla da podstaknu povratak izgubljenih kilograma. Zato smanjite ili izbegavajte gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umesto toga pijte ohlađeni čaj od mente, koji umiruje probavu i smanjuje nadutost u crevima.

 

7. Skrivena so

 

So uzrokuje zadržavanje vode u organizmu, što doprinosi osećaju nadutosti ipovećanog stomaka. Mnogo namirnica koje svakodnevno koristite sadrži skrivenu so, koja predstavlja značajan izvor soli u ishrani. To su, na primer,supe iz kesice, paštete, slane grickalice itd.

 

8. Dan odmora

 

Abs dijeta ima tri osnovna pravila fizičke aktivnosti kojih je neophodno da se pridržavate ako želite da dijeta u potpunosti uspe: razmak od barem 48 sati između vežbanja s tegovima, pet minuta zagrevanja pre vežbanja i jedan dan odmora.

 

Dan odmora mora da bude potpuno slobodan, bez ikakvih fizičkih aktivnosti, jer telo tada mora dobro da se odmori. Za optimalne rezultate preporuka je damenjate rutinu vežbanja svakih mesec dana kako se telo i mišići ne bi navikli na određene vrste vežbi jer bi tako mogla da se uspori izgradnja mišića.

 

9. Dobro žvaćite hranu

 

Ako brzo jedete i nemate naviku da hranu temeljno sažvaćete, tad je krivac za “veliki stomak” gutanje vazduha. Zato usporite i uživajte u hrani i nastojte da vam svaki obrok traje barem 30 minuta. Leti se više znojimo i gubimo so, koju je potrebno nadoknaditi hranom, a ako želite ravan stomak, treba da pazite da ipak ne preterate s njenim unosom.

 

10. Žitarice za probavu

 

Konstipacija može da se izbegne konzumacijom vlakana, a preporuke za žene su25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno. Dnevne potrebe za vlaknima mogu lako da se zadovolje ako ishrana sadrži adekvatne količine voća i povrća i ako je barem polovina dnevnog unosa žitarica i njihovih proizvoda celog zrna.

 

11. Puno vlakana

 

Ananas, đumbir i jogurt su namirnice koje dobro utiču na vašu probavu jer sadrže probavne enzime koji olakšavaju probavu i poželjno je da ih konzumirateza vitku liniju tokom letnje sezone. Lako može da se dogodi da tokom leta imate nadut stomak, a nutricionisti kažu da premalo vlakana u ishrani i tečnosti, kao i nedovoljno fizičke aktivnosti dovode do konstipacije koja za posledicu ima nadutost.

 

12. Treba i vežbati

 

Fizička aktivnost je izuzetno važan deo ABS dijete iako prve dve nedelje samog programa nije nužna jer bi pažnju tada trebalo da usmerite na ishranu. Jednom kad se počne s programom vežbanja, nedeljni raspored je poprilično naporan s obzirom na to da uključuje treninge snage tri puta nedeljno, a od toga je dva puta nedeljno fokus na trbušnim mišićima. Tokom ostalih dana preporučuje se laganija aerobna aktivnost poput hodanja i plivanja.

 

13. Nastavite da jedete zdravo

 

ABS dijeta nakon završetka programa daje dve smernice za održavanje težine. Umesto jednog obroka nedeljno kada može da se jede šta god se poželi, možete da “varate” ceo dan i da smanjite vežbanje. Da biste ipak održali željenu težinu i ravan stomak i nakon prestanka dijete, treba da pazite da ne preterate s unosom soli i da konzumirate češće i manje obroke.

 

14. Održavajte novu liniju

 

Kako biste nastavili održavati težinu koju ste postigli ABS dijetom, pokušajte i nakon završetka programa da jedete do pet manjih obroka jer velikom količinom hrane nepotrebno ćete opteretiti probavu i povećati mogućnost jo-jo efekta i povratka izgubljenih kilograma.

cure.ba

Komentari

komentara