slot online 2023

Nipošto – Nikad nemojte na ovaj način pokušavati smršavjeti

Napisao admin

Svašta čujemo i pročitamo kad krećemo na dijetu. U očajnim se situacijama lako povesti za savjetima, osobito onima koji vode linijom manjeg otpora. Upozoravamo vas na nekoliko učestalih tvrdnji koje jednostavno ne drže vodu.


Dijeta (Foto: Cure.ba)

Potrošit ćete više kalorija ako jedete sirovu hranu
Mnoge studije pokazuju da kuhanje, prženje, grijanje u mikrovalnoj i ostali načini procesuiranja namirnica nutricionistički se razliku. I dok je neku hrana doista najbolje konzumirati sirovu, to baš i ne vrijedi za sve namirnice, piše prevention.com. Mnogo je prvrće probavljivije kad je kuhano na pari, nego sirovo, od mahuna preko cvjetače do kelja.

I ako vas mit oko negativnih kalorija (da kod određene hrane dok je žvačete trošite više kalorija nego što ih dobijete) tjera da posežete za sirovim, promislite dvaput – nekoj hrani treba više energije da se probavi nego drugoj, ali život na ‘hrani negativnih kalorija’ rezultirat će neprihvatljivim gubitkom kilograma jer vam može usporiti metabolizam i oslabiti mišiće.

Natpisi ‘bez masnoća’ i ‘bez šećera’ najbolji su vodič
‘Bez masnoća’ odnosno famozni ‘Fat free’, ne znači i zdravo. Postoji mnogo namirnica koje imaju malo masnoća, ali puno kalorija i dakako šećera. Većina proizvoda ‘bez šećera’ prepuna je umjetnih zaslađivača, koji više štete nego koriste i naposljetku ih se povezuje s nakupljanjem kilograma! Kod sokova je to vrlo bitno, jer ako piše ‘bez šećera’, najčešće znači ‘s kemijskim šećerima’ kako bi se poboljšao okus.

Slatko voće deblja
Šećer u voću nije taj koji deblja, riječ je o neprerađenom šećeru u njegovu najprirodnijem stanju. Ako prestanete jesti voće dok ste na dijeti, lišit ćete tijelo vlakana. Upravno su vlakna ta koja vas čine zdravo sitima, a voće k tome tijelo opskrbljuje vitaminima, a to nadilazi svaku brigu zbog prirodnog šećera koji ćete pojesti konzumirajući, primjerice, jabuku.

Jedite ista jela svaki dan
Naviknut ćete tijelo na probavu iste hrane i lakše ćete mršavjeti, česti su savjeti koje će vam preporučivati. I dok bi to moglo vrijediti za svakodnevnu jutarnju zobenu kašu, za ostale obroke takav princip nije pametan. Postoji mnogo zdrave hrane, ali nešto je bogato vitaminom C, drugo cinkom, treće opet obiluje kalcijem i tako redom i tu hranu treba mijenjati. Ne treba, dakle, ništa ispuštati, samo treba jesti zdravo i količinski ograničeno. Tu u obzir ne dolaze slatkiši, bijela peciva i sl.

Žvačite žvake s pepermintom da manje jedete
Paprenkast okus mente samo će ‘ubiti’ okus zdrave hrane, i zato ćete razloga radije posezati za jačim okusima kakvih ima u brzoj, industrijski prerađenoj hrani. Razmislite i sami, ne bi li vam, netom kad izbacite žvaku iz usta, više prijala čokoladica od mrkve?

Kad birate mliječno, birajte samo proizvode ‘light’
Istina je da mliječno sadrži masnoće, ali sva novija istraživanja pokazuju da to nisu nezdrave masnoće, ma koliko proganjane bile. Odstranjenje svih masnoća mijenja hormonalni učinak koji mliječni proizvodi imaju na tijelo i zbog toga se možda nećete osjećati dovoljno sito nakon konzumacije.

tportal

Komentari

komentara