slot online 2023

DUKAN DIJETA – 4 plusa i 4 nedostatka popularne francuske dijete

Napisao admin

Dukan dijeta jedna je od najpopularnijih režima reducirane prehrane u čija su se obećanja uvjerili mnogi koji su u relativno kratkom periodu postigli željenu težinu. No, uz sve njezine prednosti morate biti svjesni i nedostataka zbog kojih ne biste s Dukan dijetom trebali krenuti brzopleto i samo na temelju prijateljičinih skinutih kilograma.


dijeta (foto:cure.ba)

Jedna od najpopularnijih dijeta svakako je Dukan dijeta, osmišljena od strane francuskog doktora medicine i nutricionista Pierra Dukana.

Dukan dijeta se sastoji od 4 faze u kojima se vremenski zadržavamo ovisno o težini koju želimo postići, odnosno koliko kilograma želimo skinuti.

Prva faza (faza napada u trajanju od 3 do 10 dana) dozvoljava isključivo unos proteina. U drugoj fazi Dukan dijete (fazi izmjene koja traje do postizanja željene težine) izmjenjuje se unos proteina i proteina s povrćem.

Naredna faza  konsolidacije nastupa u trenutku postizanja željene težine traje 10 dana za svaki izgubljeni kilogram. Posljednja faza stabilizacije, način je prehrane za cijeli život koji zahtjeva obavezno svakodnevno kretanje.

Prednosti Dukan dijete:

1. Motivacija. Rezultati su brzo vidljivi, ali uz naglasak da na laskavu brojku na vagi utječe i gubitak vode)

2. Konkretan popis namirnica (olakšava izbor namirnica i potiče na držanje tog plana)

3. Obavezan zajutrak (ovaj obrok ključan kod svakog zdravog oblika prehrane, pa tako i prilikom regulacije tjelesne težine)

4. Propisanih 30 minuta tjelesne aktivnosti dnevno (što je posebno poticajno kod fizički neaktivnih osoba)

Nedostaci Dukan dijete:

1. Stroga kalorijska restrikcija. Dnevni unos od 1.100 do 1.300 kalorija kroz duži vremenski period nije za svakoga preporučljiv, jer se u obzir trebaju uzeti tjelesne aktivnosti pojedinca kao i njegov životni stil. Ukoliko se tijelo izlaže kakvim dodatnim naporima zbog kojih se tijelo više ‘troši’ vrlo će lako doći do deficita energije i umora.

2. Moguća zasićenost menijem. Ograničena lista namirnica u prve 3 faze, onima kojima se teško disciplinirati na suženi popis dozvoljene hrane mogao bi biti preveliki izazov.

3. Umor, zadah iz usta, nervoza, konstipacija, problemi s kosom, kožom i noktima do kojih dolazi zbog malog unosa ugljikohidrati mogu se javiti ove neželjene nuspojave.

4. Dobivanje energije isključivo iz proteina (u početnim fazama) radi ograničavanja ugljikohidrata i masti što dovodi do zakiseljenosti organizma (acidoze) i stvaranja keto spojeva; acetona koji radi štetu mozgu te stavaranje velike koncentracije dušika čime opterećujemo jetru i bubrege.

ZADOVOLJNA.HR

Komentari

komentara