slot online 2023

Remetite prirodni ritam – Želite da smršate? Bacite budilnik!

Napisao admin

Najnovija istraživanja pokazala su da buđenje uz zvuk alarma negativno utiče na našu kilažu.


Budilnik (foto: cure.ba)

Tako da ukoliko želite da smršate, a imate naviku da se vrtoglavo budite uz zvono alarma, nakon čega slijedi kafa za rasanjivanje, možda je baš sada pravo vrijeme da se oslobodite ovih navika, piše Naxi.rs.

Stručnjaci smatraju da ovakav početak dana nikako nije dobar za vaš bioritam i da se na ovakav način povećava potreba za cigaretama, kofeinom i alkoholom.

Ako spavate svega par sati u toku noći, budite se uz alarm, a pospanost riješavate jutarnjom kafom, to može biti uzrok gojaznosti. Najnovija istraživanja pokazuju da remećenje prirodnog ritma i buđenje na silu dok naš organizam još uvijek nije odmoren, povećava želju za hranom, cigaretama, alkoholom i kofeinom.

Stručnjaci upozoravaju da odrasli nisu jedini koji podležu ovom riziku. Sve više tinejdžera ima problem sa poremećenim ritmom spavanja, a kvalitetan san je u tom uzrastu ključan za rast, učenje i pamćenje.

Stručnjaci dodaju da bi tinejdžeri trebalo da spavaju između 9 i 10 sati tokom noći kako bi im tijela bila spremna za hormonalne promjene.

cure.ba

Komentari

komentara