slot online 2023

Evo kako – Kako vješto da “zavarate” glad?

Napisao admin

Gladni ste, a smatrate da ne bi trebalo da ste gladni? Probajte sa sledećim trikovima da “zavarate” želudac i da smanjite pretjeranu želju za hranom.


Hrana (foto: cure.ba)

Pijte vodu

Ponekad smo žedni kada islimo da smo gladni. A, ukoliko i nije tako, voda ipak daje osjećaj sitosti. Pijete 2 litra vode dnevno, izmedju obroka.

 

Jedite hranu bogatu vlaknima

Citrusno voće, jabuke, krompir, šargarepa, integralne žitarice zasitiće vas.

 

Mali obroci

Glad možete zyavarati i sa čestim, a manjim obrocima koji ne goje. Grickajte šargarepu ili celer, napravite voćnu salatu, pijte jogurt.

 

Jedite integralne namirnice

Integralni hljeb, žitarice – one ne izazivaju pretjerano lučenje insulina kao prosti ugljikohidrati (šećeri), a daju dugotrajan osjećaj sitosti i zadovoljstva.

 

Manje soli

Umjesto soli, koristite aromatično začinsko bilje.

 

Jedite supu

Obrok započnite gustom supom od povrća. Sadrži vodu i vlakna, pa daje osjećaj sitosti. Najpreporučljivija je supa od paradajza.

 

Jedite polako

Da bi naš mozak zaključio da smo siti, potrebno je 20 minuta. Zato, jedite polako, uživajte u hrani i dobro sažvaćite svoj obrok.

 

Obratite pažnju na svoje potrebe za vitaminima i mineralima

Ponekad nedostatak nekog vitamina može da bude razlog želje za nekom hranom. Na primjer, nedostatak vitamina B može rezultovati željom za slatkišima i skrobom.

 

Hodanje/ kretanje

Kada vam se prijede, idite da prošetate ili se provozajte biciklom. 

zenasamja

Komentari

komentara