slot online 2023

OTKRIJTE PREDNOSTI VATANABIJEVE ČUDESNE DIJETE

Napisao H. H.

Dijetu je osmislio Hitoši Vatanabe koji se bavio proučavanjem preventivne medicine i njegova supruga Sumiko, inače farmaceut po zanimanju.

Osnovna postavka “pronalazača” ove dijete je da doručak koji sadrži jedino banane i običnu vodu sobne temperature može doprinijeti značajnom smanjenju kilograma, bez obzira šta jedete ostatak dana.

Dijeta je izuzetno jednostavna i laka za praćenje, a mnogi Japanci su potvrdili i njenu valjanost. Naime, kod velikog broja je došlo do značajnog gubitka težine prilikom eksperimentisanja sa ovom dijetom, prenosi Ženasamja.

Odgovor zašto ova dijeta tako dobro “radi” je možda u činjenici da banane pospješuju varenje i ubrzavaju metabolizam. Druga mogućnost leži u vrsti skroba koji banane posjeduju, a koji ima niži glikemički indeks, dugo se vari, daje osjećaj sitosti i djelimično blokira apsorbciju ugljenih hidrata.

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi, ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osjećaj gladi.

Osobama koje žele da praktikuju ovu dijetu savjetuje se i da večernji obrok bude prije 8 sati uveče i da izbjegavaju slatkiše poslije večere. U slučaju gladi prihvatljivije je uzeti komad voća.

I posljednje pravilo kod ove dijete je da se na spavanje ide prije ponoći. Za ovo pravilo gotovo i da ne treba objašnjenje jer su i naučne studije pokazale povezanost između kasnog odlaska na počinak i gojaznosti.

Zabranjene namirnice su mliječni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature. A banane moraju biti sirove, a ne pečene, kuhane ili zaleđene.

Komentari

komentara