slot online 2023

Čistači organizma – Kopriva i maslačak – pravi izbor za one koji žele brzo i zdravo smršati

Napisao admin

Nisu samo vjesnici proljeća, nego i biljke koje vam mogu pomoći u mršavljenju, kod detoksikacije organizma, te za jačanje i obnovu energije nakon zimskih mjeseci. Kopriva i maslačak pravi su izbor za sve koji žele zdravo smršavjeti, postići vitkost uz prirodne pripravke, bez upotrebe (pre)skupih tableta, te bez iscrpljujućih i počesto nezdravih dijeta.


Supa pd koprive (foto: zena.hr)

Kopriva: čistač organizma 

Čim se otopi posljednji snijeg, krenite u berbu kopriva. I prije nego kalendarski počne proljeće, mlade koprive već izviruju s prvim listovima, koji su zajedno s korijenom neizostavan sastojak čajeva za mršavljenje i proljetnu detoksikaciju organizma. Koprivu se smatra jednom od najdjelotvornijih biljaka za gubitak tjelesne težine.

Čaj od koprive

Utiče na izlučivanje viška vode u organizmu, djeluje kao diuretik, potiče bolji rad jetre, povoljno djeluje na metabolizam i cijeli organizam. Čaj kombinujte s anticelulitnim tretmanima, masažom i vježbama, i rezultati sigurno neće izostati. Jedanput dnevno popijte bar 2-3 dl čaja od listova i korijena koprive. Čaj je temeljni sastojak dijete koja pospješuje detoksikaciju organizma i doprinosi izlučivanju viška vode bez da se izgubi vitalnost i energija. Uz pomoć ove dijete u tri dana izgubit ćete kilogram do kilogram i pol.

Dijeta ne predstavlja rizik za zdravlje, bogata je mineralnim solima, a zbog svog kratkog trajanja može se provoditi tokom vikenda, no ništa nas ne sprečava da dijetu provodimo i tokom radne sedmice. Svakog dana popijte litru čaja od koprive, jedite što više bijelog mesa i ribe začinjene kašikicom djevičanskog maslinovog ulja i smanjite unos tjestenine i hljeba na 80 g dnevno u prvih 7 dana i jedite sezonsko voće i povrće. Smanjite unos alkohola i zaslađenih sokova. Ovu dijetu preporučuje se provoditi jednom mjesečno, a na proljeće sušenu koprivu zamijeniti svježom.   

Kopriva se može pripremati na razne načine kao primjerice, špinat, dakle, kao supa, varivo, omlet, treba je samo prokuhati prije upotrebe.

Za juhu od kopriva popržite 2-3 glavice luka na ulju, te nakon što luk omekša i porumeni dodajte krumpir narezan na kockice i dolijte vodu da prekrije krompir, te kuhajte. Kad je krompir skoro kuhan, dodajte listove koprive, i neka sve vri još 5-10  minuta. Gotovu supu začinite po želji, promiksajte štapnim mikserom, te po želji možete dodati malo vrhnja.
 
Maslačak krijepi i jača nakon zime

Maslačak  je ljekovita biljka kojom ćete u proljeće vratiti snagu organizmu, pročistiti ga i odstraniti štetne tvari iz tijela. Korijen maslačka bogat je inulinom. Inulin je prirodni prebiotik, neprobavljivi sastojak hrane koji pozitivno djeluje na crijevnu floru, ima povoljan uticaj na krvnu sliku, smatra  se odličnim protiv zgrušavanja krvi, te pospješuje apsorpciju hranjivih sastojaka. Sadrži i flavonoid koji ima protuupalno i diuretsko djelovanje. Diuretici potiču bubrege na bolji rad, te na taj način pospješuju izbacivanje štetnih tvari iz našeg organizma. Korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne bolesti, debljina i celulit. Korištenje u anticelulitnim tretmanima opravdano je upravo zbog te kombinacije djelovanja i na jetru i na bubrege.

Čaj od maslačka

Priprema se od dvije kašike osušenih listova, cvjetova i sitno nasjeckanog korjena maslačka. Smjesu preliti šoljicom ključale vode, poklopiti i poslije dvadesetak minuta procijediti i zasladiti šoljicom meda. Piju se dvije do tri šalice čaja dnevno kod nagomilavanja suvišne tekućine, te za poboljšavanje cjelokupnog metabolizma. Svježi sok koji se dobije iz usitnjenih maslačaka mora se odmah popiti u većoj količini. Njegov je učinak da će pročistiti organizam i obogatiti ga željezom.

Vrlo rasprostranjen i hranjiv maslačak ima aromatičan, opor, pomalo gorkast i kiselkast okus. U kuhinji se koriste isključivo mladi listovi koji se beru prije cvjetanja. Svježi listovi su ukusni za salatu kojoj se mogu dodati i tvrdo kuhana jaja ili krompir. Listovi se mogu pomiješati i s ostalim zelenim salatama, dodati sendvičima, dok se nasjeckanima začinjavaju umaci i salate. Od listova se kuhaju ukusna variva, umaci i supe, a sprema se i sa špinatom koji se dodaje kad je maslačak napola kuhan. Od cvjetova se sprema žele i čaj, a sušeni i mljeveni korijen služi kao zamjena za kafu. 

zena.hr

Komentari

komentara