slot online 2023

Ženska detoks dijeta: Skidaj kilograme i oslobodi se toksina

Napisao A. K.

Uzmeš li u obzir da prosečne energetske potrebe žene iznose 2200 kalorija, pridržavajući se jelovnika od 1600 kalorija, možeš gubiti oko 0,6 kg nedeljno.

„Cilj detoksikacije je skinuti teret koji organi za detoksikaciju svakodnevno podnose i time poboljšati njihov rad kako bi bili uspešniji u obavljanju svog zadatka. Kvalitetan plan za detoksikaciju podrazumeva eliminaciju teško probavljive hrane – kofeina, mlečnih proizvoda, belog šećera, sokova s dodanim šećerom i alkohola“, kaže doc. dr. sc. Darija Vranešić Bender iz Vitaminoteke.

U jelovnik uključi hren, lan, leću

Fokus je, nastavlja, na voću i povrću uz dodatak semenki, orašastih plodova i dosta vode. „Luk, celer, hren, daikon, cvekla, rotkvice povrće je koje podstiče prirodnu detoksikaciju i regeneraciju organizma, a tradicionalno se nazivaju ‘čistači krvi’, pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene bubrezima i jetri. Budući da su žene često usmerene na učinkoviti gubitak kilograma i podsticanje probave, u redukcijsku detoksikacijsku dijetu treba dodati i suve smokve, šljive i dovoljnu količinu tekućine“, kaže nutricionistica.

Fitokemikalije posebno korisne ženama su lignani i fitoestrogeni. Lignane u najvećem udelu nalazimo u semenkama i ulju lana, a fitoestrogene u raznim mahunarkama, posebice soji, ali i grahu, leći, slanutku, mahunama – stoga ih treba uključiti u ‘ženski’ detoksikacijski jelovnik, savetuje Vranešić Bender.

Što manje industrijski prerađene hrane

„Uopšteno, mahunarke su poželjne zbog povoljnog profila aminokiselina, niskoga glikemijskog indeksa i brojnih korisnih sastojaka koje sadrže. U borbi protiv masnog tkiva tradicionalno se koriste grejp i sirće. Naringenin, antioksidans koji se nalazi u grejpu i citrusnom voću, podstiče jetru na razgradnju masti i istodobno povećava osetljivost na insulin“, pojašnjava i dodaje da je zeleni čaj uz dokazani učinak na liniju, učinkovit i u čišćenju organizma jer se pokazalo da povećava proizvodnju ključnih detoksikacijskih enzima i potiče izlučivanje štetnih sastojaka.

„Detoksikacijska dijeta treba sadržati što manje industrijski prerađene hrane, a što više svežih namirnica i obroka pripremljenih blagom termičkom obradom poput kuvanja, pripreme na pari i pirjanja. Takođe, kvalitetna detoksikacijska dijeta ne zagovara post nego predstavlja uravnoteženu dijetu koja neće uzrokovati nutritivne deficite“,  napominje nutricionistica Vranešić Bender. Budući da su u jelovnicima nutricionističkog tima Vitaminoteke zastupljene sve skupine namirnica, zdravi ljudi koji imaju višak kilograma mogu ih koristiti u mršavljenju “na duge staze”, no ne preporučuju se deci, adolescentima, starijim ljudima te trudnicama i dojiljama, za koje vrede posebne prehrambene preporuke.

zdravakrava.hr

Komentari

komentara