Fitness i dijeta

Doktor izveo eksperiment na sebi i smršao 20 kg: “Sada znam šta je život bez…”

Napisao H. H.

On tvrdi da je uspio da izgubi više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti od…

Ideja je da izuzetno kisela hrana izaziva bolesti i upalne procese i da je treba mijenjati baznom, odnosno alkalnom hranom.

“Kako biste bili zdravi, lijepi, energični i izgubili višak kilograma, treba da znate da su uzroci bolesti i gojaznosti kiseline i upale”, tvrdi nutricionista i kiropraktičar dr Deril Gofre, koji je savjetovao brojne holivudske zvijezde o promjeni načina života.

On tvrdi da je i sam uspio da izgubi više od 20 kilograma i oslobodio se ovisnosti od šećera, upravo zahvaljujući takvom vidu ishrane. Sada se 80 posto vremena hrani upravo tako i kaže da ima više energije nego kad je bio u dvadesetim godinama života, iako mu je sada 40.

“Trčim triatlon i ultramaraton. Ne sjećam se kad sam posljednji put bio bolestan”, kaže on.

Princip koji on predlaže je jednostavan, ali strog: morate, bar neko vrijeme, iz ishrane da izbacite mliječne prerađevine, alkohol, meso, kafu, šećer i gluten. Umjesto toga, on predlaže da se jelovnik obogati zelenim lisnatim povrćem i drugim “baznim namirnicama”. Treba izbjegavati i puno voća, jer je prema principima alkalne ishrane šećer – šećer, ma u kom obliku dolazio.

Jedna od zabluda jeste da se ovakvom ishranom mijenja pH vrijednost krvi. To nije moguće, jer vaše tijelo strogo reguliše pH vrijednost i ishrana ne može u velikoj mjeri da utiče na to. Sa druge strane, ako jedete previše kiselu hranu, tvrdi dr Gofre, tijelo će održavati isti nivo pH, na uštrb zdravlja kostiju i srca, jer će izvlačiti alkalne minerale iz sopstvenih resursa!

On preporučuje da se nakon jednosedmičnog pridržavanja unošenja isključivo alkalne hrane, zadržite na sličnom režimu i da barem 60-70 posto vaše ishrane do kraja života čine upravo bazne namirnice.

“Ljudi misle da zdrav život podrazumijeva eliminaciju svih namirnica koje volite. To nije tačno. Treba uživati ​​u procesu, da biste cijenili zdravlje”, kaže doktor.

Ako želite da alkalizujete svoju ishranu, doktor Gofre savjetuje da jedete sljedeće namirnice:

avokado, brokoli, karfiol, kupus, kiseli kupus, heljdu, mrkvu, celer, tikvice, đitake i maitake pečurke, lisičarke i šampinjone, morske alge kao što su nori, kombu, vakame, vlašac, smokve, laneno ulje, krastavac, bijeli luk, grejpfrut, soju i sojine proizvode, banane, grožđe, boraniju, mahunarke, med, kivi, limun, limetu, zelenu salatu, mango, proso, masline i maslinovo ulje, luk, pomorandže, papaju, peršun, kruške, zeleni grašak, ananas, kinou, rotkvice, spanać, jagode, paradajz, lubenicu, rižu, bundevu, susam, tahini (susamov namaz).

Dodatni savjeti doktora:

  • Ne pijte više od dvije šoljice kafe na dan, jer kafa izaziva kiselost u tijelu, a čak neke statistike govore da bi često pijenje kafe, više od tri na dan, moglo da poveća pojavu osteoporoze za čak 82 posto.
  • Rafinisane namirnice kao što su bijeli hljeb, kolači i lisnata tijesta izazivaju kiselost u tijelu i izbacuju kalcijum iz kostiju, da bi poništio kiselu reakciju u tijelu.
  • Ne pretjerujte sa tamnim čajevima.
  • Smanjite na minimum unos masne hrane.
  • Pušenje i pijenje kafe su dvije ugalvnom povezane navike, koje zajednički stvaraju kiselost u tijelu.

Hrana s kojom treba biti oprezan

Kiselu reakciju u tijelu najčešće izazivaju bjelančevine i to najviše one životinjskog porijekla, pa se smatra da za svakih suvišnih 10 grama bjelančevina koje unesemo, izgubimo 100 mg kalcijuma mokrenjem. Stoga ne pretjerujte sa unosom proteina.

Komentari

komentara