slot online 2023

OVO JE NAVIKA koja vam nabija kilograme više i gore od kasne večere ili brze hrane

Woman sitting on sofa, elevated view, portrait
Napisao H. H.

Tim kanadskih istraživača objavio je rezultate novog istraživanja prema kojem tinejdžeri i mladi koji češće piju alkohol imaju znatno veće šanse da imaju višak kilograma ili da budu pretili.

Novi podaci dolaze sa Sveučilišta Waterloo u Ontariju, a testirali su srednjoškolce iz 89 škola koji su ispunili anonimne ankete. Među pitanjima su bile razne životne navike, pa i one o tome koliko često piju alkohol.

Čak 39 posto ih je priznalo da se barem jednom mjesečno napiju, što uključuje najmanje pet alkoholnih pića tijekom izlaska, a 11 posto ih toliko popije najmanje jednom tjedno. Sav taj alkohol preračunava se u dodatne kalorije (očekivano, slatka žestoka pića imaju više kalorija).

Potom su na temelju podataka o tome kakav točno alkohol konzumiraju (pivo, vino, žestoka pića) i što jedu izračunali prosječne kalorije odnosno kilograme koje su mogli dobiti kao višak. Primjerice, oni koji su se jednom tjedno napili od votke godišnje bi unijeli 57 tisuća kalorija više od onih koji nisu. To u prijevodu znači i dio 7,5 kilograma više, prenosi Quartz.

Ovo je jedna od prvih studija koja se konkretno bavila pretilošću i debljinom u mladih, a koja je povezana s alkoholom. Jedno od petero američke djece i 30 posto kanadske je ili pretilo ili ima znatan višak kilograma. Prethodna istraživanja bavila su se uglavnom time koliko dodaci u šećeri u svakodnevnoj prehrani utječu na ove brojke.

FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES

Komentari

komentara