slot online 2023

Najpopularnije dijete: Dijeta za povećanje plodnosti

Napisao H. H.

Nema garancije da ćete zatrudnjeti slijedeći ovu prehranu • Prehrana uključuje 10 koraka koji mogu potaknuti plodnost kod žena koje imaju poremećaj ovulacije, sindrom policističnih jajnika, miome, oštećenih jajovoda, endometrioze i poremećaje imunološkog sustava

Cilj
Potaknuti ovulaciju i poboljšati plodnost.
Tvrdnja
Promjena prehrane, tjelesne težine i aktivnosti može povećati ovulaciju i pomoći da brže postanete trudni.
Teorija
Istraživanje iz Nurses’ Health Study – koje je počelo 1976. godine, a uključivalo je ukupno 238.000 sudionica u dobi od 30 do 55 – je pokazalo da prehrana može povećati ovulaciju i poboljšati vaše šanse za trudnoćom. Dr. Jorge Chavarro i Walter Willett u Harvard School of Public Health stvorili su plan prehrane koji se temelji na istraživanju, koje je pokazalo da su žene koje konzumiraju “dobre” masti, cjelovite žitarice i biljni protein poboljšale svoju opskrbu jajašca, dok su one koje su jele “loše” masti, rafinirane ugljikohidrate i crveno meso imale manje jajašca, čime se povećava rizik neplodnosti. Oni također ukazuju na to da su punomasni mliječni proizvodi dobri za plodnost u usporedbi s obranim mlijekom i slatkim gaziranim pićima.
Uravnotežena prehrana
Ove dijeta nalazi se unutar prihvaćenih raspona za unos količine proteina, ugljikohidrata, masti i drugih hranjivih tvari koje pružaju.

Za i protiv

Promiče plodnost
Potiče zdravu trudnoću

 Obeshrabruje one s blokiranim jajovodima
 Isključivo je za žene
Nema garancije da ćete zatrudnjeti slijedeći ovu prehranu. Međutim, prehrana uključuje 10 koraka koji mogu potaknuti plodnost kod žena koje imaju poremećaj ovulacije, sindrom policističnih jajnika, miome, oštećenih jajovoda, endometrioze i poremećaje imunološkog sustava.
Ne morate slijediti svih 10 koraka odjednom. Možete postupno uključivati nove kad ćete se osjećati ugodno.

Počnite svakako izbjegavanjem masti, koje se nalaze u nekim kolačima, pitama, pecivima, smrznutim pizzama, kolačićima, krekerima i kupovnoj glazuri.

Drugi korak poziva na konzumiranje više nezasićenih biljnih ulja poput maslinovog ulja ili kanola ulje, dok treći korak poziva da se u prehranu uključi više proteinskog povrća, kao što su grah i orasi, a manje životinjskih proteina.
Važno je da odaberete cjelovite žitarice i ugljikohidrate koji nisu rafinirani. “Dobri ugljikohidrati” su zobena kaša, grah i povrće, dok su “loši ugljikohidrate” bijeli kruh, tjestenina, riža, kolači, kolačići, pite i slatkiši. Tijelo pretvara loše ugljikohidrate u šećer u krvi brže no što se to rade oni manje rafinirani. Nakon što se izbaci višak inzulina zbog tih loših ugljikohidrata, više spolnih hormona proteini je pušteno u krvotok. To može izazvati povećanu proizvodnju testosterona, a time se zaustavlja ovulacija.
Dodajte čašu punomasnog mlijeka, malu porciju sladoleda ili punomasni jogurt u svoju dnevnu rutinu, a nemojte konzumirati obrano mlijeko s niskim ili bez masnoće. Nalazi iz Nurses’ Health istraživanja pokazuju da 1 ili 2 obroka punomasnih proizvodima  poboljšava plodnost.
Također razmislite o uzimanju multivitamina koji sadrži folnu kiselinu i druge vitamine B skupine. Ženama u fertilnoj dobi preporučuje se uzimati najmanje 400 mikrograma folne kiseline dnevno, pored onoga što unesemo prehranom. Trudnice trebaju 600 mikrograma dnevno. Uzmite multivitamin koji sadrži folnu kiselinu i druge vitamine B skupine kao što su folna kiselina.
Unos željeza – od voća, povrća, graha i dodataka – je sedmi korak ove dijete. U Nurses'Health istraživanju, žene koje su redovito uzimale željezo, multivitamine ili minerale s dodatkom željeza su imale 40 posto manje problema pri začeću u odnosu na žene koje nisu uzimale željezo. Ali, klonite se crvenog mesa kao primarnog izvora željeza. Istraživanje je također pokazalo da visok unos željeza iz crvenog mesa povećao šanse za razvoj neplodnosti. Pokušajte pronaći prenatalne vitamine koji imaju najmanje 400 mikrograma folne kiseline i najmanje 40 miligrama željeza.
„Dijeta” je često sinonim za hranu, ali napitci su jednako važni kada je u pitanju plodnost. Voda je sjajan način da ostanete hidratizirani, a kako bi se potaknula ovulacijska funkcija, ženama se savjetuje da popiju čašu punomasnog mlijeka svaki dan. Naravno, postoje pića treba izbjegavati ili piti u umjerenim količinama.
Sokovi su zabranjeni. Žene u Nurses’ Health studiji koje su pile dva ili više soka s kofeinom dnevno imale su 50 posto veću vjerojatnost da imaju ovulacijsku neplodnost u usporedbi sa ženama koje su pile ove napitke manje od jednom tjedno.
Kava sadrži kofein, ali to se u njoj također nalaze voda i antioksidansi. Kavopije u ovom istraživanju nisu imale ništa manje šanse za začeće od onih koje nisu pile kavu.
Alkohol, s druge strane, je siva zona. Iako nije bilo štetnih učinaka alkohola na plodnost u Nurses'Health istraživanju, neke žene u studiji ustvrdile kako bi radije suzdržale nego riskirale.
Deveti korak u Dijeti koja potiče plodnost sugerira da težite tjelesnoj težini unutar “zone plodnosti,”. U istraživanju, kod žena s najnižim i najvišim indeksom tjelesne mase ili BMIjem, bile su veće šanse da će biti problema sa začećem u usporedbi sa ženama negdje u sredini. U “zoni plodnosti” BMI kreće se od 20 do 24. To možete postići s malim promjenama, poput gubitka 5 do 10 posto svoje tjelesne težine. Sredina – ili 7,5 posto rješenje – može biti praktično za većinu žena.
Kao i kod bilo koje dijete, morat ćete u dnevnu rutinu uvesti vježbanje kao dodatak novim prehrambenim navikama. Vježba je završni korak u Dijeti koja povećava plodnost. Ako već vježbate, to je super. Ali, nemojte pretjerivati. Previše vježbanja može smanjiti tjelesne masti do razine koja je nespojiva sa začećem.
Hoćete li izgubiti na težini?
Vjerojatno. Iako je dijeta usmjerena prema poboljšanju plodnosti, također ćete primijetiti gubitak ukoliko ćete slijedite preporuke pažljivo i redovito vježbati. Ona također ovisi o vrsti vježbe koje ste izabrali i je li vaš fokus gubitak težine.
Kako je lako slijediti?
Poprilično. Dijeta uključuje 10 koraka za poticanje trudnoće. Dobro je što se ne morate pridržavati svih 10 koraka odjednom. Korak po korak može biti bolje za neke žene.
Praktičnost
Promjene u prehrani će zahtijevaju neko planiranje, a shopping će isto biti dulji obzirom da se savjetuje čitanje deklaracija na prehrambenim proizvodima.
Recepti
Recepti i jela ne sadrže nikakve umjetne trans masti. Umjesto crvenog mesa, nudi se riba, jaja, grah, orasi i punomasno mlijeko ili punomasni mliječni proizvodi kao izvor proteina. Jedan primjer doručka uključuje zobenu kašu, bademe, borovnice i punomasno mlijeko, a drugi se sastoji od tosta od cijelih žitarica, maslaca od badema, sojino mlijeko, jogurt, narezane breskve i kave ili čaja. Ostali obroci uključuju salate s grahom i paprikom; smoothies s punomasnim mlijekom, jogurt, smrznute banane i med; povrće i voće. Za večeru npr možete pojesti losos glaziran narančom, tunu na žaru na marokanski način, čili-začinjene škampe i ostala riblja jela.
Prije odlaska u restoran, ova dijeta preporučuje da kod kuće pojedete nisko kalorijski snack, kao što su suhe brusnice, edamame, grožđe ili sir. Ako nećete biti pregladni, manje su šanse da napravite krivu narudžbu. Izbjegavajte pomfrit, krafne i ostale prženu hranu. Nakon večere, umjesto deserta – naručite kavu.
Alkohol
Konzumiranje alkohola je osobni izbor i nije zabranjen na dijeti.
Sitost
Trebali biste se osjećati punima, nakon tri obroka i dva međuobroka dnevno, koja bi trebala iznositi oko 2.000 kalorija. Usporite kada žvačete hranu kako biste spriječili prejedanje. Potrebno je nekoliko minuta da vaš mozak shvati da ste siti.
 
Okus
 
Iako možda nećete uživati u sočnom steaku, nepce će vam zahvaliti zbog uvođenja ovih finih jela kao što su kremasta juha od pastrnjaka i mrkve, zanimljive izvedbe ribe i još mnogo toga.
 
Zdravlje i prehrana
Možete se osjećati dobro o svom izboru, ako usvojiti plodnost prehrani. To se najviše rangirana druge planove u ovoj kategoriji. “Dijeta je općenito zdrava prehrana koja može slijediti mnogi ljudi,” jedan stručnjak kaže.

Komentari

komentara