slot online 2023

Zauvijek se riješite dosadnog celulita!

Napisao H. H.

Prije nego se uhvatite u koštac s celulitom, važno je znati što on uopšte jeste.

Celulit su većinom masne naslage koje su oštećene lošom cirkulacijom i odvodom otpadnih materija iz tijela. On postaje vidljiv kada masne naslage pritiskaju vertikalno vezivno tkivo koje okružuje masne ćelije u, npr., našim bedrima. Ovo kreira bubrenje ćelija, a rezultat je takozvana narandžina kora (zamislite kožu pritisnutu preuskim mrežastim čarapama).

I iako je celulit nasljedan, postoje način kako ga smanjiti…

Razne dijete same po sebi neće vam pomoći pobijediti celulit, no svakodnevne promjene dosadašnjeg načina života i ishrane definitivno hoće. Ovi savjeti koncentrišu se na ishranu i pomoći će vam izgubiti višak kilograma na zdravi način, a s tim kilogramima izgubit ćete i ružnu narandžinu koru sa svog tijela. Naravno, ovo nije moguće bez kretanja i vježbanja.

Obroke i međuobroke jedite planirano

 

“Kada tijelo naviknete da dobija hranu u tačno određeno vrijeme, svaki dan uvijek u isto vrijeme,  ono će znati kad može očekivati energiju i vi nećete biti toliko gladni između obroka“, tvrdi dr Susan B. Roberts, profesorica nutricionizma na američkom Tufts univerzitetu.

 

“Velik dio krivice za višak kilograma i pojavu celulita leži upravo u neplaniranim, usputnim međuobrocima jer je po pravilu riječ o visokokaloričnoj hrani ili onoj prepunoj šećera.“

 

Izbacite bijelo brašno i sve što se radi od njega

 

žVeć je nekoliko istraživanja potvrdilo da osobe koje jedu cjelovite žitarice i proizvode od njih imaju manju tjelesnu težinu i manje masnih naslaga oko struka od osoba koje jedu manje kompleksnih ugljenohidrata (celulit možete imati i u području oko struka, ne samo na nogama). Sa sve većom ponudom zdravije ishrane od cjelovitih žitarica (ili takozvanih integralnih proizvoda), danas je puno lakše izbjegavati proizvode od bijelog brašna nego što je to bio slučaj i samo prije nekoliko godina, a niti cijene tih proizvoda nisu više toliko visoke.

 

Proizvodi od cjelovitih žitarica (prehrambeni proizvodi od cjelovitog zrna zobi, raži te smeđe riže, ne zaboravimo i na heljdu, ječam, a onda i na pšenicu te kukuruz – koji sam po sebi uglavnom i jeste od cjelovitog zrna i sadrži vlakna) puno su zasitniji, što znači da ćete prije biti siti i ostati siti duže vremena – a to je definitivno velika pomoć u skidanju suvišnih masnih naslaga i celulita.

 

Sprijateljite se s masnoćama

 

Ovo možda zvuči čudno, ali vjerujte nam: kako biste izgubili masne naslage i celulit, morate preboljeti svoju fobiju od masnoća. Zdrave masnoće kao što su orašasto voće, sjemenke, avokado i maslinovo ulje mogu vam pomoći skinuti višak kilograma i riješiti se narandžine kore. Oni daju i začin, teksturu i osjećaj zadovoljstva – sve što je potrebno ako se želite držati zdravog plana ishrane. “Koristite ih samo kao začine ili dodatak – ne kao glavno jelo“, kaže Delia Hamok, poznata njujorška nutricionistkinja. Na hljeb namažite pastu od avokada ili u salatu dodajte miješane sjemenke – bit ćete sitiji, zdraviji i mršaviji!

 

Varajte na pravi način

 

Mnoge dijete imaju dozvoljen jedan dan kada se smije “prevariti“ u dijeti jer su stručnjaci otkrili da su, kada znate da imate mogućnost povremeno sebi ipak priuštiti omiljenu hranu, puno manje šanse odustajanja od cijele dijete i zdravog načina života.  Problem je u tome što je upravo to Ahilova peta mnogih dijeta i planova zdrave ishrane.

 

Dan kada vam je dopušteno jesti što god želite može značiti stotine ekstra unesenih kalorija. A to pak znači šok za organizam i može otežati povratak zdravom načinu života – nije ni čudno kad vi imate “mamurluk“ od pice i čokolade. Umjesto jednog cijelog dana posvećenog neumjerenom hedonizmu puno bolja opcija je ograničiti to “varanje“ na samo jedan obrok sedmično. Planirajte ga, uživajte u njemu – i sve dok se to dogodi samo jednom nedjeljno, nećete uništiti sve svoje pozitivne napore da se riješite masnih naslaga i celulita.

 

Fokusirajte svaki obrok oko jednog, odvažnog začina

 

Kad tanjir prenatrpate s previše ukusa i aroma to može podstaći proizvodnju hormona koji izazivaju glad – a to pak znači da ćete osjećati glad i kad ste, u stvari, već siti pa ćete se prejesti. Umjesto toga jela nek budu jednostavna i koncentrisana oko jednog glavnog ukusa i začina. Ako volite ljuto – neka to bude neki ljuti začin. Čili, kajenska paprika i feferoni sadrže kapsaicin, hemikaliju koja je odgovorna za ljut ukus, i koja podstiče gubitak masnog tkiva ubrzavanjem razmjene materija te povećava sitost, što znači da ćete pojesti manje.

 

Ne volite ljuto? Eksperimentišite s kurkumom, kuminom, kardamomom, korijanderom, peršinom, ružmarinom, timijanom, metvicom, kaduljom, koprom, origanom, bosiljkom, matičnjakom…

 

Barem jedan vegetarijanski dan sedmično

 

Nedavno istraživanje objavljeno u International Journal of Obesity pokazalo je kako su osobe koje su svakodnevno jele meso bile u 27 posto slučajeva gojazne i imale za 33 posto veću šansu da će se masne naslage nakupljati oko struka (najopasnije masne naslage jer se masnoća nakuplja oko organa i povećava opasnost od srčanih bolesti) od osoba koje su meso jele tek povremeno. Osobe koje su meso jele povremeno su, u prosjeku, pojele i 700 kalorija manje dnevno.

 

Ojačajte snagu volje

 

Kaže se “vježbom do savršenstva“, a to vrijedi i za zdravu ishranu. Probajte ovu vježbu jačanja snage volje: svaki puta kada odbijete pojesti nešto što niste planirali, vi jačate svoj “mišić“ odupiranja, a to znači da će vam idući put biti lakše odoljeti kad dođete u napast. I svaki idući put bit će sve lakše.

 

Pojedite predjelo

 

Istraživanja su pokazala ako nešto gricnete prije ručka ili večere – poješćete manje glavnog obroka. Odaberite neko lagano predjelo: supa, malo svježeg kravljeg sira, 10 badema ili oraha, dva krekera od cjelovitih žitarica, jedan jogurt sa kašikom sjemenki, 20 pistaća, 8 mini šargarepa umočenih u namaz od senfa…

 

Nakon toga pojedite glavno jelo i to sljedećim redoslijedom – prvo salata i/ili dinstano povrće koje je dio priloga (povrće bi trebalo zauzimati polovinu porcije koje ćete pojesti), zatim proteini i na kraju cjelovite žitarice, odnosno proizvodi od njih. Povrće bogato vlaknima je zasitno, pa ćete mozgu i želucu dati više prilike da osjete sitost. Dok dođete do ugljikohidrata – što je opasna zona za mnoge – već ćete biti siti i spremni prestati jesti.

 

Pijte dovoljno vode

 

Voda je bitna za generalno zdravlje organizma, ali sama po sebi neće “otplaviti“ masne naslage i celulit.  Generalno, osobe koje misle da im se celulit smanjio zbog pijenja velikih količina vode – samo su izbacile višak tekućina iz sebe i hidrirale (popunile) kožu i tako samo nešto bolje prikrile celulit, ili pak zaista gube na težini jer piju više vode koja ih zasiti pa manje jedu i zbog toga mršave. Voda sama po sebi ne može ukloniti masne ćelije. Njih prvo treba pokrenuti zdravom ishranom, smanjenim unosom kalorija i vježbanjem, a tek onda će ih voda pomoći izbaciti iz organizma. Pijte barem litru i po vode dnevno kako biste zadržali zdrav limfni sistem, izbacili otpadne materije iz tijela i da bi vam koža bila hidrirana.

 

Izvor:ekskluziva.ba

Komentari

komentara