slot online 2023

Dobrim bakterijama spriječite debljanje

Napisao H. H.

Loša probava može biti uzrok prekomjernog nakupljanja kilograma…

Vjerojatno ste već mnogo puta čuli koliko dobre bakterije koje se nalaze u tankom crijevu, mogu utjecati na imunitet i zdravlje organizma. No, jeste li znali da isto te bakterije mogu utjecati na lakšu regulaciju i održavanje tjelesne težine?

Naime, istraživanja su pokazala da redovitim konzumiranjem hrane koja potiče razmnožavanje dobrih bakterija u crijevima, te uzimanja hrane i dodataka prehrani koji u sebi sadrže laktobacilne bakterije, mogu spriječiti pretilost.

Loša probava, nakupljanje kilograma

Dobre bakterije proizvode brojne vrlo važne nutrijente za organizam, uključujući vitamin K, B vitamine, brojne korisne enzime i druge vitalne supstance. S lošom probavom, brojne hranjive tvari potrebne organizmu ne mogu se bez dobrih bakterija pravilno preraditi i apsorbirati, što može dovesti ne samo do nakupljanja toksina u organizma, nego i usporavanja metabolizma, što posljedično dovodi do nakupljanja viška kilograma.

Ujedno, važno je temeljito žvakanje hrane, jer neprožvakana hrana često se ne može probaviti u crijevima, što dovodi do stvaranja toksičnog okruženja, te razvoja loših bakterija. Dobre bakterije opstaju samo u okruženju bogatom kisikom. Osim toga, temeljito žvakanje hrane i općenito sporija konzumacija jela može pomoći smanjenju pojedenih porcija, jer ćete brže osjećati sitost.

Zato, ako želite imati i održati dobru razinu zdravih bakterija u organizmu, evo što morate jesti i obratiti pozornost.

1.    Konzumirajte čim više grahorica, orašastih plodova i drugih sjemenki, te cjelovitih žitarica.

2.    Jedite hranu sa što manje nezdravih masnoća. Naime, previše masnoća može poremetiti crijevnu floru. Masnoće nikako ne bi smjele činiti više od 30 posto vaše dnevne prehrane, posebno ako se radi o zasićenim masnoćama.

3.    Izbjegavajte konzumaciju šećera, uključujući fruktozu, te procesuiranu hranu. Naime, šećeri su odlično „rasadište“ loših bakterije, koje isto tako žive u crijevima, a osim poremećaja probave, mogu izazvati brojne druge zdravstvene probleme – pojavu gljivica i brojnih bakterijskih upala, ne samo u crijevima, nego i vaginalnom području i mokraćnim kanalima.

4.    Intimno područje perite s blagim sapunima namijenjenima za intimno područje. Izbjegavajte prečesta ispiranja rodnice, što može narušiti vaginalnu floru. U slučaju čestih vaginalnih upala, svakako se posavjetujte s ginekologom radi dodatnog uzimanja probiotičkih preparata.

5.    Maksimalno limitirajte uzimanje antibiotika. Naime, uz loše bakterije, antibiotici ubijaju i one dobre, a što može izazvati probavne smetnje i iritaciju tankog i debelog crijeva.

Komentari

komentara