Magazin

KORUPCIJA U ZAPOŠLJAVANJU – Amir Zukić za 50 hiljada KM prodavao radna mjesta na UKCS gdje je direktorica Sebija Izetbegović!

Napisao admin

Safet Bibić, glavni medicinski tehničar na ORL Kliničkog centra Sarajevo prije petnaestak dana primio je poziv sa fiksnog broja registrovanog na Centralu SDA. Na vezi je bio generalni sekretar Stranke Amir Zukić.


Ilustracija (Foto: arhiva)

-Moramo završiti ono na Kliničkom centru, usaglasili su se sagovornici. 

 

Nekoliko dana ranije policijske agencije, radeći u okviru predmeta Bosna, zabilježile su ostale kontakte Safeta Bibića. Prvo se pojavljivao kao posrednik u zapošljavanju u Elektroprivredi BiH, ali je ubrzo počeo trgovati i sa radnim mjestima na Kliničkom centru Sarajevo.

 

-U presretnutim razgovorima se pominje da je za zapošljavanje na Odjelu patologije Klinčkog centra potrebno izdvojiti 50 hiljada maraka, tvrdi Žurnalov izvor uključen u istragu.

 

KAKO SE ZAPOSLITI

 

Aktivnosti u vezi sa zapošljavanjem na Kliničkom centru Sarajevo tekle su ovako.

 

Najmanje tri osobe (imena poznata redakciji) stupile su prvo u kontakt sa Safetom Bibićem. Tražile su od njega zapošljavanje na Kliničkom centru Sarajevo. Nakon što im je rekao da je za to nužno izdvojiti između 15 i 50 hiljada maraka, ovisno o radnom mjestu koje žele, Bibić je pozivao generalnog sekretara SDA Amira Zukića s kojim je usaglašavao detalje u vezi sa zapošljavanjem pomenutih osoba. 

 

-Za konsultacije u vezi sa ovim sumnjivim poslovima korišten je, uglavnom, telefon Centrale SDA, ističe naš izvor.

 

U svim razgovorima između Zukića i Bibića pominje se novac koji će se uzeti za zapošljavanje na Kliničkom centru. No, osim ova tri zapošljavanja, Kantonalno tužilaštvo Sarajevo istražuje i ostale aktivnosti Bibića i Zukića. Tako se, naime, ovaj dvojac pominje i u kontekstu plaćanja za polaganje ispita iz anatomije  na Medicinskom fakultetu Sarajevo.

 

Tu je još i pokušaj nezakonitih upisa na ovom Fakultetu, gdje su Zukić i Bibić vršili pritisak na uposlenike ove visokoškolske ustanove. 

 

-Osim navedenog, Zukić i Bibić se pominju i u kontekstu najmanje jednog zapošljavanja za novac u Domu zdravlja Vogošća, navodi izvor Žurnala.

 

Podsjećamo, Safet Bibić uhapšen je nedavno u akciji Federalne uprave policije kodnog imena Bosna. Zajedno s njim tada su uhapšeni Esed Džananović, izvršni direktor za distribuciju Elektroprivrede BiH, Nedžad Trako, Ramiz Karavdić i Senad Trako. Svi su osumnjičeni da su uzimali novac za zapošljavanje u Elektroprivred BiH.

 

Prema saznanjima Žurnala, Džananović je tokom saslušanja u svojstvu osumnjičenog potpisao zapisnik u kojem je naveo da je detaljne upute za zapošljavanja primao od generalnog sekretara SDA Amir Zukića. Međutim, Zukić do danas nije saslušan, ali istraga u ovom predmetu proširena je i na zapošljavanja na Kliničkom centru Sarajevo kojim rukovodi Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA. 

novi.ba

Komentari

komentara