Zdravlje

Otkrijte na vrijeme – Rani simptomi raka koje ne trebate zanemariti

Napisao admin

Mnogi simtomi raka se manifestiraju u već poodmakloj fazi. Ipak, postoje rani znaci raka koji ženama promaknu. Ukoliko budete znali koji su to simptomi moći ćete se javite doktoru na vrijeme i adekvatno krenete s liječenjem.


Bolovi (Foto: Arhiva)

Iznenadno krvarenje

Čak i ako brzo prestane, trebalo bi da se javite doktoru, pogotovo ako ste stariji. Velike količine krvarenja mogu biti prvi signal leukemije. Krvarenje desni, bez jasnog uzroka može značiti da se krv ne zgrušava kako treba, što je još jedan od znakova, piše na portalu health.yahoo.net.

Također, krvarenje iz rektuma ili krv u stolici često se protumači kao simptom hemoroida. Ipak, liječnici bi ovakve simptome trebali shvatiti mnogo ozbiljnije jer oni mogu biti simptom raka debelog crijeva.

Neuobičajeno krvarenje iz vagine na primjer, između ciklusa ili tijekom seksualnog odnosa verzuju se za rak grlića maternice. Ukoliko žena primijeti i pretjerano krvarenje tijekom ciklusa obavezno bi trebalo da se javi liječniku.
Oticanje i bol

Otečeni limfni čvorovi ili grudice oko vrata, pazuha ili prepona trebalo bi ispitati od strane liječnika, jer su to često znaci da tijelo se bori protiv infekcije. Bezbolni čvorići u ovim područjima mogu biti znak leukemije, dok paušalni ispod pazuha mogu biti signal raka dojke. Ukoliko se grudice zadrže duže od dva tjedna obavezno se javite liječniku.

Bol u zdjelici i trbuhu i nadutost su povezani s mnogo dijagnoza zbog čega se o onim ozbiljnijim rijetko i razmišlja. Ali kada nelagodu nije dio vašeg mjesečnog ciklusa ili menstruacija traje duže od nekoliko dana, to može biti znak raka jajnika i morate se obavezno javiti liječniku.

Crvene, otečene i osjetljive grudi mogu biti simptom raka dojke. Ukoliko primijetite neke neobične promjene na dojkama, uključujući crvenilo obavezno se javite svom liječniku.
Problemi s disanjem i gutanjem

Kratak dah ili pištanje mogu biti rani znaci raka pluća i trebalo bi to prijaviti liječniku ako se simptomi nastave više od dva tjedna. Oboljeli od raka pluca često opisuju da se simptomi nalik astmi javljaju dan nakon neke aktivnosti.

Loš kašalj ili bol u grudima kao kod bronhitisa, može biti znak nekoliko vrsta raka, uključujući tumore pluca i leukemije.

Teškoće pri gutanju ili dugotrajan osecaj da morate pročistite grlo može biti znak jednjaka ili raka grla. U nekim slučajevima može se javiti neobičan osjećaj pritiska pri gutanju.
Problemi sa želucem

Iznenadan gubitak kilograma može biti simptom nekoliko vrsta kancera. Pošto postoji nekoliko razloga iznenadnog gubitka kilograma bez držanja dijete javite se liječniku kako biste na vrijeme otkrili u čemu je problem.

Hrončni bolovi u trbuhu i grčevi mogu biti znak raka debelog crijeva, gušterače i jetre. Ovakve simptome često izazivaju manje ozbiljna stanja, ali lakše je posjetiti doktora i uvjeriti se osobno.
Promjene na koži i noktima

Promjene u izgledu bradavica ili iscjedak mogu biti rani znaci raka dojke. Promjene koje nastaju podrazumijevaju i otupelost bradavica, ona postaje obrnuta ili se okreće na stranu. Također, možete osjetiti i svrbež.

Tamne mrlje, mladeži ili belezi koji menaju boju ili oblik mogu biti rani znak raka kože. Neobjašnjive rane koje ne zarastaju ili nastavljaju krvare su također mogući znaci raka kože. Rano otkrivanje raka može umnogome olakšati liječenje.

Tamne pruge, točkice ili pukotine koje se prostiru duž noktiju također mogu biti simptomi raka kože ispod nokta. Bijele točkice na noktima se smatraju normalnim, ali nokti koji rastu na dolje mogu biti simptom raka pluća.
Temperatura

Groznice ili infekcije koje traju duže vrijeme ili se ponavljaju mogu biti znak leukemije, kada koštana srž proizvodi abnormalne vrijednosti bijelih krvnih zrnaca. Tolike količine istiskuju zdrava krvna zrnca što ih onda čini manje učinkovitim u borbi protiv infekcija.
Ne odugovlačite

“Uložili smo napredak u liječenju mnogih kancera, ali to ne može zamijeniti važnost ranog otkrivanja. Na primjer, rak kože je jedan od najsmrtonosnijih posebno kada metastazira, ali kada se dijagnosticira u najranijim fazama 95 posto pacijenata živi bez raka iu narednih deset godina “, kaže Sioban Lynch, onkolog.

“Liječnici često ne uzimaju rak kao mogućnost dijagnoze, posebno kod mladih žena. Ako imate simptome koji su uporni i brinu vas, javite se liječniku. Nitko ne poznaje vaše tijelo bolje od vas samih. Nitko neće biti bolji odvjetnik za svoje zdravlje od vas samih “, dodaje on.

Osluškujte svoje tijelo i prepoznajte kada je trenutak da se javite liječniku. Sve što vas muči duže od dva tjedna znak je da morate se javite liječniku.

superzena

Komentari

komentara